kniha » Království v obležení
chce si přečíst 1 | má v knihovně 26
hodnotilo: 23
81%
Království v obležení

Raymond E. Feist

Království v obležení

série: Války Chaosu
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Trhlinové války

Kategorie: fantasy

originální název: A Kingdom Besieged
originál vyšel: 03/2011

vydání: Wales (web) 2012


Komentáře:
mike87  | ***** 18.06.2012 23:10

Feist se konečně vrátil a přinesl to, co mu v posledních knihách chybělo. Po slabší (i když mě stále bavila) sérii Válka s démony Feist přinesl dobrou knihu. Kniha se už od začátku slušně rozjíždí. Na scéně se objevují nové postavy ale zůstávají i ty „osvědčené.“ Přišlo mi, že ty nové postavy vlastně tak úplně nové nejsou, protože se dost nabízí srovnání s postavami z prvních Feistových knih, ale to knize neškodí, ba právě naopak. V jedné dějové linii sledujeme dění v Crydee z pohledu Martina a jeho bratra Brendana. U Crydee se vylodila flotila keshanů a on musí co nejdéle Crydee udržet – tahle dějová linie toho celkem dost nabídla a nudná rozhodně nebyla. V druhé linii jsme v Roldemu a sledujeme Martinova staršího bratra Hala. Tahle linie mě bavila víc než ta první, protože se v ní objevily některé známé postavy, které jsem si oblíbil. Pak je tam samozřejmě linie s Pugem – a ta nepřináší prakticky nic nového, děj se moc neposouvá a hlavně se řeší, kdo je tedy hrozba. Linie s Jimem je skvělá, už proto že Jim je prakticky James. A pak je tam linie z pohledu démona, která mě tedy moc nebavila. Celkově jsem dal knize pět hvězdiček, i když by si možná zasloužila míň, ale mě prostě bavila. A ještě jedna připomínka – připravte se na návrat někoho, koho už jste měli za mrtvého.

snop  | *** 22.06.2012 00:14

Tak nakonec 60 %. Zaciname nekde na 40 a kniha ma stoupajici tencenci nekam k 70–80. Velkou nevyhodou je silene moc dejovych linii (Pug + Amirantha, Jim, Sandreena, Martin + Brendan, Hal, demoni) a nutnost neustaleho vzpominani (kdo si ma pamatovat, kdo je Tad a Zane a Tal a mistr Fannon a Turgan Bey? Vzdyt on po nas Feist snad chce, abychom si pamatovali nejakych par set let historie, kterou uz nas dokazal provest…). Vyhodou je velka provazanost, tedy de facto presne to same, co se z druhe strany jevi jako nevyhoda (kdo necetl jine dily, nektere momenty si opravdu neuzije, resp. ani nepochopi). A pochopitelne to cele je jenom rozjezd, prolog. Vlastne jen predstaveni postav a situace. A situace vypada celkem zajimave, nakonec.

Hadati1  | *** 02.05.2013 12:22

Ve slabé chvilce jsem si koupil další pokračování Feistovy ságy o Midkemii. Ačkoliv mohu říct, že je to má nejoblíbenější klasická fantasy vůbec, tak Feist se prakticky opakuje. Už zase hrozí nebezpečí Ostrovnímu království. Už zase ze strany Keshe. Už zase za tím stojí kdosi daleko mocnější v pozadí. Fantasy je to stále kvalitní, ale fanouškům Feista už nepřináší mnoho nového. Zaujme asi jen příběhová linie s démony a zvědavost, kdo a proč přesně stojí za vpádem keshanských vojsk do království. Mnohé nejspíš zaujme i staronová postava, která se objeví v epilogu knihy. Kvalitu románu zbytečně snižuje špatně odvedená editorská práce, kdy mi nejvíc na nervy lezl (zřejmě) wordovské zaměnění slova „obránce“ na „obhájce“, což při jednom překlepu „obhájce hradu“ může být úsměvné, ale když prakticky ze všech obránců udělají obhájce, tak už to tolik zábavné není. Stejně tak nechápu, proč najednou z tradičního překladu „Vaše veličenstvo“ udělal překladatel „Tvoje veličenstvo“. Snad nějaká změna pravidel v tomto překladu, kterou jsem nezaznamenal?

Speedemon  | *** 05.05.2017 09:42

Asi ničím nepřekvapující klasika. Autor opakuje témata, které se mu v objemu tak rozsáhlé ságy už minimálně jednou udály. Šablonovité postavy zase splývají protože i když je James několik desítek let mrtvý, tak jako by po Midkemii stále běhali jeho klony (a klony Martina, Aruthy, atd.). Na druhou stranu: děj docela odsýpá a je rozehráno na slibné finále. Jen mám stále pocit, že by se to vše vešlo do pár úvodních kapitol a nemusela tomu být věnována celá kniha.

trudoš  | **** 21.03.2018 23:58

Raymond E. Feist už léta dává čtenářům to co chtějí a ani finální trilogie o Midkemii na tom nic nemění. Trochu na škodu je tendence neustále vysvětlovat vztahy postav vůči předchozím dílům, díky čemuž se člověk zpočátku ztrácí v proudu informací. Naštěstí v druhé půlce se už děj věnuje podstatným figurám, takže vývoj událostí je přehlednější a napínavější. Ovšem ani tak se autor nevyhne zajetým kolejím, což pocítí hlavně ti, kdo už od něj něco četli. Neznalí se zas budou ztrácet v odkazech, které jsou přitom zbytečné, už jen proto, že v důsledku se vypráví obehraná písnička – na březích království se vyloďuje mocná armáda a není nikdo, kdo by byl schopen jí čelit. Přičemž nebezpečí je ve skutečnosti ještě větší, než si kdo zpočátku vůbec dokázal představit. Archetypální hrdinové bojují proti archetypálním padouchům, a aby byla podobnost úplná, často jde o potomky známých firem. Přesto ale vlastně spokojenost, čistě proto, že protentokrát celé to dobrodružství funguje na jedničku.



WebArchiv - archiv českého webu