kniha » Nadchází ráno
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 20 | antikvariát
hodnotilo: 21
66%
Nadchází ráno

Sergej Lukjaněnko

Nadchází ráno

série: Hledači nebe
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - alternativní historie

originální název: Близится утро [Blizitsja utro]
originál vyšel: 2000

vydání: Triton (web), Argo (web) 2012

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
snop  | *** 16.07.2012 10:15

To, co jsem v prvnim dile identifikoval jako navazeni se do krestanstvi, v druhem dile vypada spise jako sofistikovany paján. Alternativni historie poskytne lidstvu – diky Josefove chybe – pouze nevlastniho syna Boziho, a ten ma problem – je clovekem. Cely pribeh, ackoli jinak plny uprku, boju a napinavych momentu, je ramovan uvahou nad tim, zda a jak muze clovek spasit svet, zda existuje neco jako pozemsky raj. A odpoved nakonec je, ze diky Bohu za to, ze zijeme v te historii, ve ktere zijeme (v diskusi doplnuji mirnouckym spoilerem).

Jako je tomu snad u kazde Lukjanenkovy knihy, i tato ma strasne rychly, neorganicky vlozeny konec. Putujeme, utikame, a najednou – 15 stranek a konec. Jako by si autor rekl: uz jsem toho napsal dost, jdu domu. Pritom je to skoda a vnasi to do knihy potrebu ruznych bohu ze stroje a zkratek. I proto davam jenom 60 %, ackoli jinak by kniha mela narok i na vic.

U prvniho dilu jsem si stezoval na jazyk, resp. ruskou stavbu vet. To je v druhem dilu take, ale v mnohem mensi mire, takze je to uz zcela snesitelne.



WebArchiv - archiv českého webu