kniha » Noční cirkus
v Top10 2 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 16
86%
Noční cirkus Více vydání = více obálek.

Erin Morgenstern

Noční cirkus

Kniha vyšla i pod názvem:
Nočný cirkus
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy

originální název: The night circus
originál vyšel: 2011

vydání: Ikar (CZ) (web) 2012; Ikar (SK) (web) 2012; Argo (web) 2020; Lindeni (web) 2021; Argo (web) 2022; Lindeni (web) 2022

odkazy: 8x [recenze]


Komentáře:
Hyperion  | **** 02.09.2012 08:36

Jedna z čtenářsky nejlépe přijatých knih roku 2011 (na Goodreads ji předehnal pouze Martin, Rothfuss byl pak v těsném závěsu). Román vychází z tradice Johna Crowleyho či Neila Gaimana a na debut opravdu zdařile střídá dvě časové roviny v magickém příběhu z cirkusového prostředí. Cenu Locus si román opravdu zasloužil, je určen spíše pro čtenáře, jenž si nelibuje v přímočarém akčním ději, a vyvolává otázku, zda se autorce podaří tento úspěch zopakovat.

trudoš  | ***1/2 12.12.2018 06:01

Děj románového debutu Erin Morgensternové je prostý – dva mágové spolu pomocí různých prostředníků bojují již několik století. Tentokrát ale udělali chybu. Nadaný mladík a spanilá dívka se sice do soupeření v dovednostech s vervou pustí, jenže netrvá to dlouho, a zamilují se do sebe. Cíle jejich pánů jsou však přednější…
Vyprávění se pohybuje na hranici snové reality, kdy je třeba zapomenout na zaběhnuté pořádky a popustit uzdu fantazii, aby se jeden v ději neztratil. Ovšem ta atmosféra tajuplné kočovné show rozhodně stojí za to. Zapomeňte na všechny představy, co jste kdy o manéži měli. Divy, jež můžete spatřit v Nočním cirkusu, nikde jinde neprožijete.
Nicméně co autorce odpustit nedokážu, je absence stupňovaného napětí. Sice se tu neustále mluví o chystaném souboji, ale že by k nějakému výraznému duelu došlo, se říct nedá. Zůstává tak lehce romantická, lehce přízračná, lehce hrůzostrašná a lehce dojemná pohádka. Vyváženo s přesností na miligramy a zaplněno množstvím svébytných postav.

jirikk  | ***1/2 31.07.2020 12:17

Nevím no, snad jsem až příliš podlehl marketingu nového vydání, ve výsledku mě tahle v mnohém půvabná knížka nakonec spíš zklamala (první vydání jsem minul). Autorka píše sice kultivovaně, ale až příliš poklidně. Přes velký potenciál vyprávěných témat (souboj kouzelníků, zapovězená lovestory, kouzelný cirkus) se postupně na stránky vkrádá výraznější porce nudy, což je dost nemilé překvapení. Musím přiznat, že jsem se ke konci propracovával s čím dál větším úsilím, které nebylo úplně adekvátně odměněno.



WebArchiv - archiv českého webu