kniha » Kryokomby
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 14
hodnotilo: 18
82%
Kryokomby

Lois McMaster Bujold

Kryokomby

série: Dobrodružství Milese Vorkosigana
díl v sérii: 11

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Cryoburn
originál vyšel: 2010

vydání: Talpress (web) 2012

odkazy: 2x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
tartan  | **** 26.07.2013 16:18

Zatiaľ (v českom preklade) posledné vorkosiganovské dobrodružstvo už citeľne postráda napätie (o nejakej akcii ani nehovoriac) a hoci sa to stále príjemne číta, byť toto moje prvé stretnutie s touto ságou, určite by som po ďalších častiach už nesiahol. O dobré nápady a zaujímavé a dobre vykreslené postavy stále nie je núdza, deju však už chýba tá správna iskra a po mladíckych eskapádach poručíka Vorkosigana alias admirála Naismitha sa nám v prípade lorda auditora Vorkosigana už môže len zdať. Smutné oznámenie na záver tak nie je žiadnym veľkým šokom, ale prirodzenou bodkou, či skôr definitívnym prerodom Milesa Vorkosigana.

BorgDog  | **** 22.12.2013 17:10

Už jedenáctou kniha Milesových dobrodružství asi nejvýstižněji shrnuje slovo „poklidné.“ Ani některé dřívější knihy vorkosiganské série nebyly příliš akční, a tato je snad ještě pomalejší, na druhou stranu v jistém ohledu nejvěrohodnější. Bujoldová netlačí věci do extrémů. Nesnaží se o efektní scénky ani šokování čtenáře, skrytý konflikt na planetě Kibou-daini, baště technologie „prodlužování“ života pomocí zmrazení, plyne vcelku klidně od začátku až do konce, prokládán nenásilným zamyšlením nad tím, jak se lidé vyrovnávají se smrtelností svých blízkých i svou vlastní. Řekl bych, že by to mohla být zajímavá kniha nejen pro mládež, ale i pro čtenáře sérií dosud nezasažené. Kdo očekává dobrodružství plné laserových paprsků, výbuchů a vojenských operací, může mít na druhou stranu pocit nudy a promrhaného potenciálu.

Na 80% zvedám hodnocení coby fanoušek za konec knihy, smutnou, nevyhnutelnou tečku, která výborně navazuje na děj a završuje jednu etapu Milesova života. Pro fanoušky za 80%, pro méně zasvěcené čtenáře spíše 70%.



WebArchiv - archiv českého webu