kniha » Hvězdná pěchota
v Top10 14 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 140
hodnotilo: 213
85%
Hvězdná pěchota Více vydání = více obálek.

Robert A. Heinlein

Hvězdná pěchota

Kniha vyšla i pod názvem:
Hviezdna pechota
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - military - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: Starship Troopers
originál vyšel: 1959

vydání: And Classic 1995; And Classic 1996; Wales (web) 2002; Banshies (web) 2008; Triton (web), Argo (web) 2021; Vydavateľstvo MAMAŠ (web) 2023

odkazy: 2x [film], 1x [seriál], 6x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | *** 07.04.2009 10:04

Psáno lehkým a úderným jazykem. Každopádně mě ta kniha moc nezaujala, od knihy kterou předchází taková sláva bych čekal něco víc údernějšího. Takže jsem rád, že byla kniha zapůjčena z knihovny. ______uvidíme, jak se mi bude líbit film

Madam Brbla  | **1/2 07.04.2009 11:14

V tomto případě rovněž plavu proti spokojenému proudu pětihvězdičkových čtenářů. Když jsem si tuto bichli (opravdu stupidní formát) v roce 1995 hrdě dotáhla domů a hned netrpělivě začala číst, čekalo mě zklamání. Skvěle akční začátek, skvěle akční konec, ovšem zbytek knihy vyplňuje patetické vlastenectví, moralizování, filozofování a výcvikový dril. Vcelku nuda a ani nemyslím, že by mě to myšlenkově kdovíjak obohatilo. Byla jsem vůbec jako teenager dost zabedněná, trvalo mi spoustu let zjistit, že Heinlein a jeho styl psaní mi prostě (až na řídké výjimky) nesedí:-). 51%

tomts  | ** 30.04.2009 10:23

Heinleina mám rád, zejména jeho ranné věci z 50.let, které jsou vlastně dobrodružné romány pro mládež. Hvězdná pěchota je bohužel knihou, kterou spíše opovrhuji – četl jsem jí jednou, před patnácti lety a přidal ji na hromádku knih, které se Velmistrovi žánru tak nějak nepovedly. Viděl jsem asi o dva roky později i film a musím říct, že takovou stupiditu jsem už dlouho neviděl (scéna, kdy vojáci vítězoslavně tahají v síti „tlačenku“ je pro mne nezapomenutelnou záležitostí).

FerryH  | 1/2 02.05.2009 04:04

Souhlas s Tomts… neni co dodat… ukrutna pi(piiiiipppp)* …pred ‚brakem‘ zachranilo tuhle knizku jen to jmeno meho oblibeneho klasika SF …;o))

Jen dodavam… pred ukrutne davnymi lety, kdy sem tuhle knihu cetl jeste polstine (na ceskej preklad sme si hodne dlouho pak jeste pockali…) jsem nevedel co to military SF je.. a ani jsem netusil, ze takovy subzanr existuje … tahle kniha me pak ‚zaucila‘ a take ZARUCILA, ze military SF na vecne casy budu straslive nesnaset a flusat siru jen me nekdo pripomene, ze tehle subzanr existuje… :O))
To uz snad radej ‚Cervenou Knihovu‘ alias romatickou Fantasy… nez military zelenomozkove army SF agitky… :O))

rozmetal  | ***1/2 12.08.2009 22:10

knizku jsem cetl az potom co jsem videl film ktery se mi velice libil a i proto jsem tomu asi dal vyssi hodnoceni nez by si zaslouzilo. kazdopadne jako fanousek military sci-fi toho nelituji.

Fredericco  | *** 03.03.2010 18:27

Musím uznat že knížka neobsahuje zrovna moc zajímavý děj který by dokázal zaujmout čtenáře aby se ke knize někdy později vracel. Mě osobně ale špatná nepřišla. Bylo to asi způsobeno tím že jsem nejdříve viděl stejnojmenný film který se mi velice líbil a knihu jsem tak považoval za příjemné zpestření které se zabývá mobilní pěchotou a všeho kolem ní více do hloubky než mohl člověk vidět ve filmu.

Phoenix  | **** 29.05.2011 21:25

Kdybych měla vyjmenovat sci-fi filmy, které se mi nelíbily, Hvězdná pěchota by byla na prvních příčkách. Po několika letech, co jsem film viděla, jsem se odhodlala ke knižní podobě příběhu a ten mě příjemně překvapil i zklamal. Fanouškem military s-f nejsem, ale tento subžánr mi nevadí. Z první třetiny jsem byla poměrně nadšená, protože Heinlein popisoval průběh výcviku natolik barvitě, že jsem neměla nejmenší problém vžít se do děje. Pořád se něco dělo, i když jsem si celou dobu říkala, kdy už tam konečně budou ti brouci? Nebyli. Druhá třetina, kde hlavní hrdina studuje na důstojníka, mě naprosto znudila, že jsem knihu na několik měsíců odložila. Najednou se tam prostě absolutně nic nedělo. Nakonec jsem se donutila dočíst do konce, kde se příběh opět zvedl, a taky jsem se konečně dočkala brouků. Podtrženo sečteno, začátek i konec byly dobré, kniha oproti filmové verzi naprosto skvělá.

Schramm  | ***** 06.05.2012 22:38

Osobně musím nesouhlasit s komentáři ostatních. Hvězdná pěchota je prostě klasika, která definovala jeden subžánr a navíc se čte jedním dechem. Nic víc, nic míň. Proto moje hodnocení, třeba nejsem ortodoxní fanda military sf.

Elinor  | ***** 10.05.2012 19:19

Tuhle knihu miluji. Naprosto hluboce, nekriticky, upřímně. Natolik, že jedna z mých sebe-definic je „člověk, co by se přihlásil k Hvězdné pěchotě, a přiřadili by ho k Teoriím a hrám“. :) Ale zpět ke knize. Dalo by se o ní napsat – dokonce i s čistým svědomím – skutečně ledasco, ale já zůstanu u jediného slova: genální. Možná rozšířeno na: ABSOLUTNĚ GENIÁLNÍ.

Je otázka, nakolik se dá Hvězdná pěchota brát jako „konvenční military“ – ve srovnání s tím, jak se military vyvinulo, totiž postrádá jeden kompaktní příběh. V zásadě se jedná o (částečnou) retrospektivu jednoho, ehm, nepříliš inteligentního kluka. Tolik k informacím, co se člověk dozví, i jak se je dozví. Že je milý Johny navíc kapku didaktický, a kapku didaktický na své intelektové úrovni, je něco, co může mnohým knihu znepříjemnit. V dost věcech si myslím, že jsou se svým učitelem občanské nauky mimo (v rámci jedné diskuze tam krásně míchají jablka s hruškami, celá otázka nesamozřejmosti konceptu lidských práv šla nadhodit jinak a lépe).

Pokud jde o „patetické vlastenectví, moralizování, filozofování a výcvikový dril“, ano, je to tam, a koukám na to stylem: „What the hell, where´s problem?!“

Jen tak mimochodem, podle této knihy – či spíše, na její motivy – byl natočen film. Vím, že to bylo celé překopáno do satirična a jako prostředníček namířený proti některým principům a věcem v knize obsaženým. Ten film jsem měla dlouho hodně ráda. Do doby, než jsem si přečetla knížku (momentálně není radno se v mé přítomnosti byť zmiňovat, že ona filmová verze existuje).

loki5  | *1/2 01.03.2013 19:01

Militaristický blábol, který nemá žádný děj a skoro žádnou myšlenku.

C3PO  | ***** 20.03.2016 10:18

Výborně se to čte, má to spád a obsahuje to spousty zajímavých myšlenek, které jsou velmi aktuální i dnes, např. podle instruktorů je nejlepším výchovným prostředkem bolest, podle něj se pseudohumanistický přístup k mladým zločincům v minulosti nevyplácel a tak společnost zavedla veřejné bičování a kriminalita hned klesla. Padesát šest let stará klasika mi dala mnohem víc, než mnohé současné bestsellery.

Clarice  | **** 21.06.2020 23:23

Military SF mi vůbec neva. Tuhle knihu jsem měla v knihovně dost dlouho, ale nakonec jsem si vybrala výborně načtenou audio verzi. Pan Král má pro tenhle druh literatury skvělý přednes.

Film je jiný. I když se mi celkem líbil, s knihou má společného minimum. Zfilmovat knihu, byla by z toho oduševnělá podívaná. Tedy pokud by to nezmršili.

K obsahu už tu hromada lidí řekla hromadu věcí. Aniž by mi to přišlo jako obhajoba nácků, což tu někdo psal, nevím proč, s myšlenkami a fungováním společnosti souhlasím. Kdyby totiž současná naše společnost fungovala takhle, nestalo by se, aby v zemi bylo tolik příživníků a duševních mrzáků bez názoru na vlastní realitu. Úplně nejvíc mě vytáčí jedinci, kteří, když už jsme u volebního práva (vis. kniha), volit nejdou s odpovědí „mě to nezajímá.“ Takové pakáži bych ani poukázky na chleba nevydala. A proč také. Kdo nemaká, ať nejí (to je zase z jiné knihy). Jako jestli si někdo myslí, že svoboda a demokracie, které dnes lidé oslavují jako automatické, takové jsou, budou se hodně divit, až se dějinné události, jak to bývá, zase překlopí a půjdou jinými směry. Akorát je škoda, že krysy ve společnosti mívají tendenci pak šplhat po hřbetech těch, kteří ji vytvořili a přežít i to, co by jim mělo srazit vaz. Žít v realitě příběhu věděli by, že za své chyby a nedostatky můžou dávat vinu jedině sobě. A tomu se právě říká odpovědnost, akorát ta už se dnes za automatickou nepovažuje.

A ještě něco: Styl Roberta Fabiana v tomhle žánru mi přijde lepší.



WebArchiv - archiv českého webu