kniha » Zlaté hovno
hodnotilo: 3
40%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Zlaté hovno

Jan Drnek

Zlaté hovno

Sebraná hlášení C.K. dvorního vyšetřovatele k případu

Kategorie: humorná - alternativní historie - detektivní

vydání: Naše vojsko (web) 2013

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
Burbuja  | ** 19.10.2013 19:31

Prozatím nejslabší Drnkovo dílo, které jsem měl tu čest číst. Jedná se o jakousi humornou detektivku s fantastickými prvky; ani v jedné z těchto tří kategorií ale nedosahuje kvality, na jakou jsem si u tohoto autora zvykl. A co se týče titulu a obálky, taky se to moc nepovedlo. Škoda.

trudoš  | **1/2 03.05.2018 00:01

Zklamání, ačkoli to zpočátku vypadalo jako fajn legrácka. Problém jsem měl ovšem s kompozicí, kdy se první půlka tváří jako parodie na detektivku a druhá půlka jako politická groteska, ve které se nic neděje. Vyšetřování hrdiny spočívá v rozvíjení absurdních konspiračních teorií a jejich následné dokazování, přičemž tentokrát se většina z nich nakonec ukáže být jako ještě docela příčetná, v porovnání s fantaskní skutečností. Humor přitom funguje v rovině absurdity, kterou ocení jen našinci. A ono by to bylo i vtipné, kdyby čtenář autora lépe znal. Takhle mi přišlo, že nejvíc knihu ocení jeho přátelé, kteří znají jeho smysl pro nesmysl a dokážou záměrné úlety mimo patřičně ocenit.
Naštěstí má Jan Drnek v řemesle už něco za sebou, takže se to pořád dobře čte. Forma je zajímavá, atmosféra nostalgická, postavy přirozené a dialogy smysluplné, snad jen, že zápletka připomíná rádoby anekdotu. Tahounem tak zůstává především kouzlo alternativní historie, jež je ostatně spisovatelovou devízou.



WebArchiv - archiv českého webu