kniha » Městečko Pines
chce si přečíst 2 | má v knihovně 11
hodnotilo: 14
76%
Městečko Pines Více vydání = více obálek.

Blake Crouch

Městečko Pines

Kniha vyšla i pod názvem:
Borovice
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Městečko Pines
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Pines
originál vyšel: 2012

vydání: Jota (web) 2013; Zelený kocúr (web) 2016; Laser 2018

odkazy: 4x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
SONP  | **** 11.04.2014 19:40

Kniha se čte opravdu velmi dobře a jedním dechem. Až na malé výpadky v logice chování postav k ní nemám výhrad. Více bohužel nemohu napsat, protože se chci vyvarovat spoilerů a právě napětí a mystérium je to, co dělá tuto knihu zajímavou. Plné hodnocení ale nedávám a 20 % srážím za neoriginalitu, protože celá zápletka je poskládaná z různých popkulturních odkazů (zejména filmů a seriálů), které každý scifista dobře zná.

Madam Brbla  | ***1/2 22.05.2015 13:36

Probudí se zraněný na neznámém místě a není si schopen vzpomenout ani na své jméno. Pátrání po vlastní identitě netrvá dlouho, přesto si Ethan nemůže být jistý sám sebou. Je pokřivená realita pouze produktem jeho zmatené mysli? Co se skrývá za podivným chováním obyvatel městečka Wayward Pines? Ethan absolvuje nekonečný maratón tápání, prchání, skrývání a boje o vlastní život, než se dobere pravdy.
Román devalvuje několik vad: u předchozího komentáře zmíněné občasné nelogické jednání postav, závěrečné odhalení má bohužel také výrazné slabiny a za sebe musím konstatovat, že autor nezvládl hlavního hrdinu podat takovým způsobem, abych s ním veškeré martýrium prožívala emotivně. Vlastně mi v první polovině příběhu skoro lezl na nervy, přestože měl vzbuzovat spíše soucit.
Napsat cokoliv víc by zavánělo spoilerem. „Městečko Pines“ shrnu jako celkem zajímavou a napínavou knihu, nad kterou se nesmí příliš přemýšlet. S přivřenýma očima dám pěkných 72,91% přesně;-).

trudoš  | *** 23.11.2018 06:09

Blake Crouch se dle vlastních slov inspiroval atmosférou seriálu Twin Peaks, avšak kromě lokality malebného městečka uprostřed divočiny obě díla nic moc nespojuje. Možná by šlo ještě argumentovat motivem, že většina věcí není tím, čím se zdá být, ale tady už dochází k rozdílu v pojetí žánrovém. Nerad bych tedy Wayward Pines a Twin Peaks příliš srovnával, protože by šlo o nečestné a nesportovní jednání. Tam kde v Lynchově seriálu každá postava byla osobností, tady jde autor přímočaře za svým, aniž by si s psychologií figur nějak hrál.
Přestože Crouch od začátku chrlí na čtenáře jednu záhadu za druhou, očekávané finále se nekoná. Závěr by se totiž spíše hodil k povídce, což je možná dáno tím, že jde o první díl trilogie. Nedá se mu ovšem upřít nápaditost, s jakou jednotlivé události na sebe skládá – skvěle tím uvádí ve zmatek čtenáře i protagonisty samotné. Trošku to pak bohužel zahluší závěrečné rozřešení, které je sice logické, ale použité už tolikrát, že na mě zkrátka nezafungovalo.



WebArchiv - archiv českého webu