kniha » Už je tady zas
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 11
hodnotilo: 17
73%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Už je tady zas Více vydání = více obálek.

Timur Vermes

Už je tady zas

Kniha vyšla i pod názvem:
A je tu zas
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: humorná - fantaskní

originální název: Er ist wieder da
originál vyšel: 2012

vydání: Argo (web) 2013; Zelený kocúr (web) 2014; Argo (web) 2016

odkazy: 1x [ukázka], 14x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Strýček Biolit  | **** 03.11.2013 19:54

Trochu se divím, že je kniha zařazena na Legii, neboť jediným fantastickým prvkem je zde samotné Hitlerovo procitnutí. Sci-fi to není rozhodně, a jelikož je kniha tak nějak současná, nedá se už vůbec hovořit o alternativní historii. Ovšem když už tady je, byla by škoda toho nevyužít…

Mediální masáž nechám stranou, stejně tak nějaký (recenzenty doslova vymodlený) vyšší smysl a cíl díla (který tam někde asi je, ale copak mám monopol na výklad alegorií?). Kniha je vtipná (výkřiky, že je v ní humor „za hranou“, berte se sakra velkou rezervou), někdy více (v pasáži zabývající se jistým znaménkem dokonce pekelně), někdy méně; zná-li člověk historické souvilosti, jména členů Hitlerova štábu a aspoň rámcově průběh WWII, zážitek z četby se zvyšuje. Totéž by se dalo říci o současném Německu a jeho problémech (politické, demografické,…) – kdo dění u našich sousedů sleduje, ocení a vychutná i jemné narážky. Kniha je psaná velice lehce a skoro 400 stránek uteče jako voda. Situace někdy sklouzne vyloženě k sitcomu, kde hrozí záchvat smíchu, někdy je naopak vážnější. Hitler působí – v této knize! – poměrně sympatickým dojmem a neměl jsem s ním – jakožto ichformáckým hrdinou – nejmenší problém. Ještě abych měl, když celá kniha padá a stojí právě na něm. Pasáže, u nichž se člověk válí smíchy, jsou vtipné jen a pouze kvůli tomu, že v nich účinkuje Hitler – být tam kdokoli jiný, sotva pozvednu koutky…v tom tkví celé kouzlo knihy.

Kdo se bude chtít zasmát, zasměje se. Kdo bude chtít omdlévat a žvanit o nepřístojnosti, bude omdlévat a žvanit o nepřístojnosti. Suma sumárum, kniha se (číselně) pohybuje někde mezi 70 a 80 %, avšak díky nezrmšenému závěru se kloním spíše k těm 80.

Gaarq  | ***** 09.05.2014 14:48

kniha v poněkud rozvleklejší podobě připomíná vousatý vtip o druhém návratu ježíše krista: mojše, dones kladivo a hřebíky, už je tady zas. nedejme se mýlit tím, že ten vtip je stručnější a stejně výstižný jako vermesova kniha. není to vůbec špatná kniha. autor umí, podobně jako vonnegut ml., vypointovat krátké odstavce odzbrojujícími hláškami, při kterých vybuchnete smíchy, ačkoliv vůbec nejsou vtipné, ba dokonce jsou děsivé. docela jednoduchý příběh ukazuje na slabinu demokracie a tou jsou lidé sami. jakýkoliv schopný sociopat si lidi omotá kolem palce snůškou demagogie a populizmu. apel na selský rozum a podkuřování předsudkům funguje vždycky. autor je skutečně sžíravý a trefně si střílí z politiků, podržtašků, ale i „normálních“ lidí. jako všechna mementa i toto je pravděpodobně pouze střílením pámbůovi do oken, ale je to napsané po čertech dobře. je pravda, že sem tam je satira poněkud více komunální, než bylo zapotřebí, ale docela to dokresluje celkový obraz dnešních společenských klišé v porovnání s těmi, jaká mohl potkávat AH ve své době. zrovna teď se po městě znovu objevují předvolební plakáty (eurovolby) a směšnost veškeré politiky by jenom umocnil třeba návrat TGM nebo franty pepy jedničky a to, jak by se s tím vyrovnala naše společnost. jenže směšnost politiky podtržená osobou takové kulturní ikony, jako je AH, vždycky zavání po spáleném mase a tlející krvi. při vší té bídě se zbaběle přiznám, že dávám přednost připálenému předvolebnímu guláši a zvětralým partajním heslům, připomínajícím zenové kóany. a doufám, že většina dnešních sociopatů se spokojí s utajenou mocí iluminátů a nepotřebují stavět nové germanie a provádět přehlídky na stranických setkáních à la norimberk.

za poněkud nešťastné považuji překládání takřka idiomatického sieg heil a názvů vojenských operací německé branné moci (nemám iluze, že operace seelöwe je nějak všeobecné známý pojem, ale určitě je znám více než operace lvoun).

Polinius  | ***1/2 25.02.2016 00:57

Německý humor není zrovna exportní zboží. :-) Kniha není podbízivě vtipná, spíše vykresluje situace a osoby, které jsou v celkovém kontextu vtipné. Je to humor spíše pro čtenáře s maturitou.

Nově vznikl i film na motivy knihy. Aniž bych film viděl, myslím, že dokáže využít veškerý obsah knihy a proto čtení už bude zbytečností. Kniha je totiž dobře realizovatelná látka, ve které se nevyskytují žádné ztracené nukleární zbraně a ani potrhlé majitelky slonů s nutkáním cestovat.

avatar2  | **** 28.08.2016 19:59

Kniha bavila víc než jsem čekal. Samotného děje tam sice mnoho není, ale führerovy komentáře dnešního Německa jsou prostě boží. Pravda, asi to není pro každého, chce to mít ponětí o válečním i poválečném vývoji, ale sečtělý čtenář se zcela jistě bude bavit.



WebArchiv - archiv českého webu