kniha » Král ve žlutém
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 12
78%
Koupit knihu:
Minotaur
Král ve žlutém Více vydání = více obálek.

Robert W. Chambers

Král ve žlutém

Kniha vyšla i pod názvem:
Kráľ v žltom
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: horor - povídková sbírka - non-genre

originální název: The King in Yellow
originál vyšel: 1895

vydání: Európa (web) 2014; Argo (web) 2014

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Arach.No  | **** 22.06.2015 14:07

Pravděpodobně téměř každý po této knize sáhne kvůli titulní postavě Krále ve žlutém. Tématem „Žlutého mýtu“ se ale zabývají pouze první čtyři povídky. Z nich stojí za pozornost především „Nápravce reputací“ a nejslavnější „Žluté znamení“. Pátá povídka „Demoiselle d'Ys“ je spíše mysteriózní romantika; „Ráj proroků“ je, pro mě nepochopitelné a zbytečné literární cvičení, jehož jedinou předností je, že má sotva pět stran; a poslední čtyři povídky již neobsahuji žádný nadpřirozený element. Všechny jsou však velmi zručně napsány. Je na nich vidět, že Chambers byl talentovaným spisovatelem, který bohužel ve své době psal převážně jednoduché romantické knihy, které se sice dobře prodávaly, ale jsou dnes po právu zapomenuty. I Lovecraft litoval toho, že Chambers zahodil svůj talent psaním rutinních zbytečností. Pokud budete předem připraveni na to, že se poslední tři povídky zabývají mladými americkými studenty/umělci v Paříži (téma, ke kterému měl autor osobní vztah), a tyto povídky jsou romanticky melancholické, kniha se vám odvděčí (když ničím jiným, tak alespoň vynikajícím a vtipným popisem opilosti v závěru „Rue Barée“). Myslím si, že právě tyto povídky mají v knize své opodstatněné místo vedle ”Žlutého mýtu“, neboť první polovinu knihy organicky propojují s 90. lety 19. století a dekadentním uměním, jehož ztělesněním byla „Žlutá kniha“, čímž se kruhem vracíme otázce, proč král nosí právě tuto barvu.

KeB  | ***1/2 21.09.2015 21:07

Ve většině souhlasím s názorem nademnou. Já sáhl po Králi ve žlutém kvůli seriálu True detective/Temný případ. Zároveň jsem toužil poznat inspirační zdroje mistra HPL. V tom druhém jsem dostal co jsem chtěl. Jaké překvapení, že některé myšlenky HPL zdaleka nebyly tak originální, jak jsem se původně domníval.

Co se týče povídek jako takových, dnes už jsou jejich témata poměrně vyčichnutá. Bohužel ve své době to musely být pecky. A co se samotného Mýtu Krále ve žlutém týče, tak tam je obrovská škoda, že se mu Chambers věnoval jen tak málo. Potenciál měl minimálně stejný jako HPL.

edit: já si úplně zapomněl stěžovat – Tak za prvé, vám pánové uletělo stránkování v seznamu. A za druhé: byl opravdu takový problém tu všudy přítomnou francouzštinu přeložit pod hvězdičku nebo na konec knihy do poznámek?

louza  | ****1/2 20.06.2023 10:29

Průměrem to možná nevychází, ale pro tuto sbírku si urvu ještě půl hvězdičku navíc, protože způsob jakým Chambers rozvíjí povídku Obyvatel Carcosy od Ambrose Bierce ve svébytný kánon je fascinující. Je to sice jen několik krátkých prací, které lze jen těžko nazvat koncepcí, nebo dokonce mythosem. Ale mají svou nezastupitelnou roli a tvoří spou s Hodgsonovými texty spojovací článek mezi Poem a Lovecraftem. Přitom pouze čtyři povídky ze sbírky jsou tématicky adresné. Další tři práce do kontextu skvěle zapadnou. Z jejich obsahu je ovšem těžké určit jestli byly zamýšlenou součástí konceptu Krále ve žutém. Závěrečná třetina knihy je pak teaserem na Chambersovu bežnou dobovou tvorbu, která může být možná zajímavá jako okno do tehdejší doby (ne že byste v něm viděli něco výrazně překvapivého), ale do celkového konceptu knihy zapadá jen málo. Tam kde to ale sedí to sedí opravdu bytelně a autor se místy blíží až ke Kafskovskému pojetí literatury. Rozhodně zajímavý počin, který v některých částech přežil svojí dobu a v některých totálně zapadl.

Pozn.: S tématem Carcosy pracuje i pár moderních autorů, ale zrovna seriál True Detective, který se ve své první řadě na tohle téma odkazuje mi i přes jeho nesporné kvality nepřišel jako reprezentativní vzorek. Česká verze knihy díky němu patrně vznikla, ale styčné body, nebo nějakou zásadní spojitost tam kromě několika zmínek nevidím. Asi nejlépe si s tématem poradil Matt Newman v rámci příběhu karetní hry Arkham Horror, kde Carcose a šílenství Krále ve žlutém věnoval celý cyklus, který je i roky po uvedení zřejmě tím nejpovedenějším co v rámci hry, ale i tématu vůbec vzniklo. Je s podivem, že dosud vyšlo jen tohle mírně diskutabilní vydání od Arga, které je navíc antikvárně chronicky nedostupné, nebo neúměrně předražené a nikoli celá S. T. Joshiho povídková sbírka po níž by mohlo určitě sáhnout četná spousta českých vydavatelství od erbovní Carcosy, přes Mystery press až pod Fobos, kteří jinak chrlí kde co.



WebArchiv - archiv českého webu