kniha » Křídla snů
v Top10 2 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 70
hodnotilo: 44
80%
Koupit knihu:
Minotaur
Křídla snů Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin
Lisa Tuttle

Křídla snů

Kniha vyšla i pod názvem:
Větrný přístav
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Windhaven
originál vyšel: 04/1981

vydání: Laser 1993; Argo (web) 2020

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | **** 07.12.2008 17:15

Kniha je rozdělena na 3 části, což ji spíše ubírá na zajímavosti. V první části se seznamujeme se světem Windhaven a s Maris z Amberley, která touží stát se letcem, přestože není z letecké rodiny. Ale na krátkou dobu se letcem stává jako adoptivní dcera zmrzačeného letce. Ovšem když se letci narodí vlastní syn Coll, Maris musí křídla odevzdat i přes nechuť Colla létat, protože tak praví tradice.

První část končí Marisiným bojem za změnu tradic (dle mého názoru podaného trochu nereálně). Druhá část příběhu je sama o sobě nejzajímavější, ale začátek třetího příběhu je až nudný. V závěru je děj sice opět vybičován, ale určitý pocit pachuti už mi zůstal.

Za klad považuju provázání jednotlivých příběhů s dějem v první části – to co se událo v první části, ovlivňuje rozhodování a konfrontuje uvažování postav v dalších dějových liniích. A díky tomu se ukazuje, že Maris není pouze kladná hrdinka, ale má i své temnější stránky jako obyčejný člověk.

Lucc  | **** 02.05.2010 12:38

Můj oblíbený autor se spojil s mou oblíbenou autorkou a jejich společného plodu jsem se proto dost obával. Nakonec nebyl důvod. Kniha sice výrazněji postrádá mnou tolik milovanou Martinovu melancholii a vnitřní bolest ze ztráty, ale rozhodně není špatná. Výrazný feministický prvek je pro někoho bonus, pro jiného malus. Mně nevadil.

Madam Brbla  | **** 17.03.2011 16:29

Když jsem „Křídla snů“ četla v 16-ti letech, zdála se mi knížka hezká, ale bylo v ní na můj vkus málo akce (žádná, abych byla přesnější), což mi v období hltání conanovek přišlo jako mínus. S dospělostí se dostavila trpělivost a ochota užívat si i příběhy, kde prim hrají emoce a nikoliv řinčení zbroje. Repete četby po dlouhých letech tedy přineslo spokojenost; užila jsem si životní cestu Maris, jejíž touha létat změnila svět. Leč ne každá změna přináší pouze dobro…

Uvítala bych hustější atmosféru, lepší popis světa a historii lidstva na něm, za nešťastnou považuji volbu překladatele ponechat názvosloví v angličtině. Občas se informace (pocity) zbytečně opakovaly, v těchto pasážích by neuškodilo román zestručnit. Celkově mě kniha nevtáhla naplno, potenciál se mi jeví malinko větší, dávám proto pěkných, ač nenadšených 75%.

louza  | ****1/2 19.07.2021 12:59

Sbírka několika provázaných povídek o potomcích trosečníků z hvězdného korábu přežívajících ve světě s dominujícím mořem, kde jedinou jistotou komunikace mezi vzdálenými ostrovy jsou speciálně vycvičení letci s křídly bez pohonů. Kniha je krásným spojením sci-fi, fantasy a alternativní reality. Funkční fantaskní svět je zabydlený uvěřitelnými charaktery s vlastními motivacemi. Autorská spolupráce je tu etalonem kvality. Lisin ženský prvek dává příběhu jemnost ústředního charakteru a Martin to všechno pak zasazuje do konotací, jak už to v jeho případě bývá, někdy dost tvrdé reality. První povídka se ještě nese v duchu naivního dívčího snu plného ideálů, které ale ve druhé části narážejí na dvoubřité ostří reality. Celá věc graduje ve třetí části knihy, kde původní svobodomyslná myšlenka plná dobra rozkvete do konfliktu netušených rozměrů. Autoři skvěle zvládají komorní pojetí tvorby charakterů stejně jako komplexnější politické pozadí příběhu, dokáží se svým světem výtečně pracovat a čtenář ani na chvíli nepochybuje, že větrný mořský svět tam někde existuje. Výtečná a výtečně napsaná kniha, která i po čtyřech dekádách skrze svoji weird složku působí stále aktuálně.

Při hodnocení. Vycházím z vydání Arga – Větrný přístav z roku 2020, které vyniká výrazně květnatějším výrazivem. Starý překlad Laseru není vyloženě špatný, ale přišel mi trochu mdlý a místy zbytečně doslovný.



WebArchiv - archiv českého webu