kniha » Dům Na Kopci
chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 13
hodnotilo: 15
75%
Dům Na Kopci Více vydání = více obálek.

Shirley Jackson

Dům Na Kopci

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Haunting of Hill House
originál vyšel: 1959

vydání: Argo (web) 2015; Argo (web) 2022

odkazy: 2x [ukázka], 3x [recenze], 2x [film], 1x [seriál]


Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 14.09.2015 01:11

„Dům na kopci“ není typický horor, jak ho řada čtenářů chápe. Nekonají se žádné ohromující efekty ani jednoduché lekačky. „Nadpřirozených“ scén je dost, ale poměrně umírněných. Mnohem větší důraz je kladem na emoce, na popisy prostředí a toho, jak působí zejména na hlavní hrdinku Elizabeth Vanceovou, prostřednictvím které většinu děje sledujeme. Jacksonová dovádí k mistrovství koncept nespolehlivého vypravěče a v momentě, kdy si toto uvědomíme, se teprve dostavuje úzkost – nikoliv ze strašidelného bušení a krvavých nápisů, ale z poznání, že nemůžeme věřit ani sami sobě, svým smyslům a svému zdravému rozumu. Všechny děsivé historky z historie Hill House, které jsme předtím přešli spolu s hrdiny úsměvy a vtipnými poznámkami, náhle dostávají děsivě pravděpodobný nádech. Aniž si přesně uvědomíme, kdy k tomu došlo, Dům na kopci plíživě prolézá ze stránek přímo do hlavy – a není tam vůbec příjemně. Málokterá kniha tohle dokáže na tak malém prostoru a tak minimalistickými prostředky.

Hodně pomáhá bohatý, barvitý jazyk jaký Shirley Jacksonová užívá – až se chce skoro říct, že tohle je román ze starých dob, kdy ještě autoři opravdu PSALI – a dokonalý překlad Anny Urbanové. Rozhodně jeden z nejlepších, jaký jsem letos v knize viděl. Navíc Argo předvedlo jako vždy dokonalou práci, od ilustrací a obálky, až po výborný doslov Laury Millerové. „Dům na kopci“ je považován za poslední skutečně zásadní hororový román, který se nedočkal českého vydání. A musím uznat, že to není přehnané hodnocení.

P.S.: Román se dočkal dvou filmových adaptací. Ta novější s názvem „Zámek hrůzy“ Jana de Bonta je hollywoodká slátanina přecpaná zvláštními efekty, nestojící za pozornost. Naopak mnohem starší „Strašení“ Roberta Wise je překvapivě přesnou adaptací po stránce obsahu i atmosféry a pokud vám nevadí staré filmy, stojí za vidění – nejlépe ale až po dočtení knihy.

jirikk  | ****1/2 18.09.2015 12:23

Ponurý psychologický román se skvěle vystavěnou, podivně tísnivou atmosférou. Podobně jako úhly stěn záhadného Hill House jsou pokřivené a neuchopitelné i vztahy mezi čtveřicí postav, respektive spíš perspektiva, ze které jsou tyto vztahy popisovány. Čtenář je vydán na milost pozorovacím i emočním dispozicím extrémně nevyrovnané Eleanor, jejíž křehká psychika je v konfrontaci s tajuplnou stavbou vystavena příliž těžké zkoušce. I přes některé lehce rozčilující drobnosti (pár křečovitě rozverných dialogů, ne až tak dokonale zvládnutý příchod dvou dalších postav v závěrečné třetině románu) je Dům na kopci silným, znepokojivým zážitkem.

KeB  | ****1/2 25.10.2015 13:31

Nelze než souhlasit s komentáři mých kolegu výše. Za sebe jsem čekal asi jen spektakulárnější konec. Takhle ten konec vyzněl tak nějak málo hororově. Což bude nejspíš vlivem moderní produkce, která se snaží na závěr maximálně šokovat. Produkce stará 55let jistě odráží jiné trendy. Přestože se v románu takřka nic neděje, je autorkou atmosféra vybudovaná natolik dokonale, že příběh ani chvíli nenudí, pozoruhodné. A finální doslov nebo spíš rozbor doporučuji číst až po přečtení. Díky němu jsem si uvědomil několik zajímavých aha motivů. Skvělé čtení na dobrou noc :)



WebArchiv - archiv českého webu