kniha » Nad českými zeměmi slunce nezapadá
chce si přečíst 2 | má v knihovně 19
hodnotilo: 40
75%
Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Jan Kotouč

Nad českými zeměmi slunce nezapadá

série: České země
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

vydání: Brokilon (web) 2016; Brokilon (web) 2022

odkazy: 2x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
trudoš  | *** 28.03.2016 21:54

Jak mě nadchly kulisy alternativního světa, tak zklamala prvoplánovost zápletky. Kdyby šlo o autorův první román, neřeknu ani popel, ovšem začátečníkem už Jan Kotouč není nějaký pátek. Čekal jsem tedy něco víc než schéma, ve kterém je asi tolik inovace, jako v silvestrovském televizním vysílání. Což ještě zhoršuje ústřední motiv, o kterém z reálné historie všichni víme, kam přesně směřuje.
Když ale opomenu odbytou koncepci, má kniha všechny propriety k pobavení, hledáte-li odpočinkovou námořní militárku. Stylistika nekomplikovaná, charaktery jasně dané, děj plynoucí v přesně vyznačených kolejích. Největší předností je samozřejmě prostředí, které potěší každého se lvíčkem vytetovaným na prsou. Netradiční uspořádání Evropy první poloviny 20. století má své kouzlo už od katastrofy zvané Velká bouře, která změnila tvář matičky Země. Jak jsou však karty nádherně rozdané, samotná hra už trochu skřípe, především kvůli neobratnému politickému zjednodušování a žoviální armádní familiérnosti.

SONP  | **** 14.06.2016 18:39

Kdo vyrostl na knihách o čs. letcích ve službách RAF (počítám se mezi ně), toho tato kniha nadchne i přes to, že se v jedná o dílo patřící do řad fantastiky. Fantastický prvek ovšem spočívá pouze v tom, že došlo k blíže neobjasněné vesmírné události, která způsobila v polovině 19. století zmizení velké části eurasijského kontinentu východně Dukly, v důsledku čehož jsme se stali námořní velmocí s koloniemi po celém světě. Tady fantastika a alternativní historie končí a ve zbytku je kniha „jen a pouze“ válečným příběhem – ovšem velmi poutavě a napínavě napsaným, takže všichni aerofilové budou jásat.

A je nad čím – mohou jásat nad autorem stvořenými střemhlavě bombardujícími aeroplány značek Tatra, nad hrdinnými českými vojáky (mezi něž patří i klasická rekvizita všech leteckých příběhů – letec s ohavně popáleným obličejem, český Maverick s otcovským komplexem a také pilotka plnící roli české Eowyn), nad plavidly s názvy jako „Jan Hus“, „Blaník“ a „Karel IV.“ a při tomto jásání si tak trochu spravit dojem z reality, v níž vojenské úspěchy našeho národa rozhodně nebyly takto blyštivé.

I přes to, že Československo je v této knize monarchií, je kniha příjemně prodchnuta prvorepublikovým duchem (trochu mi připomínala Bandžuchovu Republiku, i když ta byla samozřejmě spíše magicky než válečně zaměřena) a i méně národovecká srdce zaplesají nad tím, jak český národ neskonal a nástrahy cara vší Rusi slavně překonal. Jen škoda, že autor se více nevěnoval politické alternativní realitě a tak se nedozvíme, jak to vlastně v čs. konstituční monarchii chodí a třeba i jaká je její běžná každodenní realita. Přitom podle příloh o tom přemýšlel a měl k tomu nakročeno. Třeba to ale napraví tím, že stvoří sérii z tohoto světa – já bych ji tedy četl určitě. Pokud by i v tomto směru popustil uzdu své fantazii, mohl mít u mne ještě o hvězdičku více. 80%

Sirius  | **** 18.06.2016 17:36

Letecký bitvy, letci, špionáž, starosvětskost, „návrat do doby“ kdy čest a přátelství nebyla jen slova, spousta postav, který si člověk oblíbí, a zajímavej svět, kterej si určitě zaslouží další knížky. Nad českými zeměmi slunce nezapadá od Jana Kotouče můžu jedině jen doporučit všem, kteří mají rádi alternativní dějiny a letadýlka, ale i dobrý příběhy

minduton  | ***1/2 08.08.2018 19:21

Nemůžu si pomoct, ale srovnávám hlavně s Žábama v mlíku. Kniha je to čtivá, ale dost mi vadí jistá nekorektnost. Autor knihu doprovází mapkami světa, kde „české království“ sahá až kamsi do poloviny Německa a Polska (pak už je jen moře) a zabírá celé Rakousko i kus Maďarska. Ale přitom v celé knize to vypadá, jako kdyby existovali v námořnictvu pouze Češi a jen Češi (ani Slováci pomalu ne). Proč se některé lodě např. nejmenují Katowice nebo Budapest? Proč aspoň někteří vojáci nejsou třebas původem Němci, Rakušáci či Maďaři? To vymřeli? Nebo zapomněli svoji řeč, vzdali se jí ve prospěch češtiny? Kniha kvůli tomu nepůsobí historicky příliš věrohodným dojmem, byť jde samozřejmě o historickou­ fikci.

Benetka  | **** 29.08.2019 18:38

Především je potřeba říci,že kniha se čte skoro sama! :) Děj plynule běží bez větších zádrhelů či hluchých míst.Samozřejmě jen pokud vážený čtenář přistoupí na reálie světa které autor vytvořil.Zkrátka a prostě – moc nad tím nepřemýšlet a číst! Koneckonců je to stále „jen“ scifi…Tak jak si jiní představují cestování vesmírem a kontakty s jinými rozumnými bytostmi tak tady je vymyšlený jeden paralelní vesmír z toho nekonečna.Jsem patriot takže mi určitě udělalo radost České království.Mám rád lodě a letadla takže jsem si užil popisy bojů.A v neposlední řadě mě bavila ona linka příběhu věnovaná špiónovi Tatranovi a krásné Taťáně… ;) Je jasné,že každému to asi nesedne.Ale za mne rozhodně dopuručuji! Toš tak.



WebArchiv - archiv českého webu