kniha » Knihovna na Černohůrce
chce si přečíst 3 | má v knihovně 5
hodnotilo: 10
86%
Knihovna na Černohůrce

Scott Hawkins

Knihovna na Černohůrce

Kategorie: fantasy

originální název: The Library at Mount Char
originál vyšel: 2015

vydání: Talpress (web) 2016

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
snop  | ****1/2 01.05.2016 18:37

Této knize schází k dokonalosti už jen krůček. Je vtipná, čte se jedním dechem, má i zajímavý přesah. Jediné, co mi vadilo, je jakási nedořečenost. Spousta věcí se děje „za scénou“ a my se vlastně nedozvíme nic, jen důsledky. Ale je to spíš drobnost, navíc někoho asi spíše potěší.

Děj by se dal shrnout slovy „trampoty mladé bohyně“, ale není to úplně přesné, protože Hawkins vytvořil velmi originální svět, kde magie splývá s vědou, takže bohem se může stát kdokoli, kdo dostatečně dlouho studuje a má ten správný přístup. Pak se naučí i jazyk bouří a obrů, dokáže uhýbat kulkám a měnit minulost, křísit mrtvé a měnit oběžné dráhy planet. Jen je otázka, zda při tom také něco neztratí, protože výcvik je hodně tvrdý. Například lidskost, protože pak ty malé věci možná už jsou pod vaši rozlišovací schopnost. Resp. nikdy je nikdo lidskosti neučil, takže malé děti, vystaveny výcviku, zůstávají emočně malými dětmi, jenom mají v rukou atomovku. Prostě samé trampoty.

Vlastně je to taková variace na Preusslera v Gaimanově hávu.

Asi je vhodné explicitně zdůraznit, že ačkoli kniha je taková rozjímavá a vlastně filosofující, je to po formální stránce celkem akčňárna. Takže žádné zahloubané monology, rozervané duše a unylé pohledy do slunce. Hlavní hrdinové se s ničím nepářou. Ostatně proč by se bohové měli s něčím párat.

quinnet  | **** 22.08.2019 13:13

Učiť sa, učiť sa, učiť sa… tak málo stačí aby sa z dvanástich sirôt stali bytosti s mocou, pri ktorej by zbledli závisťou aj starogrécki bohovia. Chce to len správny prístup a výchovu, o ktorú sa stará bytosť, no nazvime ju napríklad Otcom. Názov knihy znie poeticky, ale mladí učni si prejdú v príbehu peklom. Akým, to závisí od katalógu, ktorý študujú. Hlavná hrdinka je znalcom na jazyky a to nielen tých, ku ktorým môžete kúpiť na internete slovník. Ale znalosť tohto katalógu asi nebude stačiť na úspešné dokončenie jej dlhoročného plánu…

Kniha je skutočne nevšednou fantasy, javí sa mi ako originálna, má svoje tempo a ani občasná retrospektíva mi nevadila. V prvej polke som bol dokonca nadšený. Ako sa však príbeh dostal do poslednej tretiny, tak mi začala Carolyne svojou ochotou k vysvetľovaniu liezť na nervy. Trochu mi to skazilo pôžitok. Záver ale autorovi vyšiel, pekne to celé vyriešil a ja som mohol na konci uznanlivo pokývať hlavou.

Gaarq  | **** 07.09.2019 16:06

docela zajímavé čtení o milé psychopatce a jejím pitomém příteli. hlavní hrdinka je benevolentní chladnokrevná vladařka, která sem tam dokáže simulovat soucit a pochopení. autor dokáže překvapovat líčením její zdánlivé přeměny, kdy vlastně teprve postupem čtenář odhaluje její pravé já, které umně skrývá. vyvrcholení je plné zbytného násilí, ale svým způsobem logické. její přítel je ještě větší pitomec, než to vypadalo na začátku, a tak jako ona se v očích čtenářových mění, mění se i on, ale není to ani za mák zajímavé, protože jen těžko lze věřit, že by to byl takový ňouma bez fantazie. třetí zajímavou postavou je veterán z afghánistánu, který byl dobře rozjetý, ale jeho postava vyšuměla do ztracena a epilog, věnovaný pouze jemu, byl úplně zbytečný a o ničem. takže, ano, autor má bohatou fantazii a je to slibný spisovatel, ale román je značně nevyrovnaný, na můj vkus moc moderní (ta hororová složka byla příliš zdůrazňovaná, king uměl být taký hrůzný, ale vždy mi to přišlo jako patřičné a ne jen povrchní) a katarze z té hromady děsu a utrpení byla taková nemastná neslaná, také jen vyvanula, ani by ji autor uměl využít k vygradování příběhu. k tomu ještě přidejme podivný překlad hlavně neobvyklých či odborných termínů (např. animal control opravu není zvířecí kontrola) a dostaneme potenciálně hodně slibné dílo, která ale za svým potenciálem trochu pokulhává. nicméně jsem zvědav, s čím dalším autor přijde.



WebArchiv - archiv českého webu