kniha » Spící obři
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 18
77%
Spící obři Více vydání = více obálek.

Sylvain Neuvel

Spící obři

Kniha vyšla i pod názvem:
Spiaci obri
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Akta Themis
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Sleeping Giants
originál vyšel: 2016

vydání: Knižní klub (web) 2017; Ikar (SK) (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | **** 24.09.2017 09:00

Jedna z těch knih, co mi byla sympatická anotací a po několika stranách jsem už věděl, že skončí v mé knihovně. A nebylo to kvůli netypickému slohu, jenž je z 99 % tvořen rozhovory mezi hlavními aktéry. Co mě zaháčkovalo především, byl odlehčený tón vyprávění, který dává na srozuměnou, že v tomhle případě nepůjde o žádnou vyšší dívčí. Navíc to má přesně ten drajv kosmického záhadotajuplna, který u science fiction tolik miluji.
Problém je, že Sylvain Neuvel si s motivem nálezu mimozemského artefaktu neporadil právě na jedničku. Jak se parádně rozjede, po stovce stran ustrne na místě a nepohne se dál už ani o píď. Třenice o dispoziční nárok totiž trvají prakticky do konce románu, a i když se přijde s teorií, co že se to vlastně našlo, je to na úrovni sousedského „jedna paní povídala“, vyřčeno od extrémně podezřelého stařečka. Ale přes výhrady k zápletce musím autorovi přiznat cit pro dovedné budování napětí a hlavně skvěle rozepsané figury, takže jsem vážně zvědav, co přinesou další díly.

Lokina  | ***** 24.09.2017 19:51

Sci-fi podle mého gusta! Originální, čtivé, akční. Nevadilo mi ani, že se do toho autor nebál zapojit politické tahanice a hrozbu války, kterou způsobil tak nečekaný objev v celé historii lidstva. Z postav se mi velice líbil pan tajemný, o kterém nikdo nic nevěděl. Mám ráda takové typy charakterů, tajemné, nikdo o nich nic neví a vše jako s mávnutím kouzelného proutku bez povšimnutí řídí. Kara, jako ženský charakter, mi též byla sympatická. Měla bojovného ducha a nechyběla jí svéráznost a prořízlá pusa. Kniha psaná formou zpráv a rozhovorů se četla úplně sama i s těmi občasnými vědeckými popisy. Už teď se těším na druhý díl, protože konec knihy byl hodně šokující a překvapivý.

Methat  | ** 07.08.2019 08:09

Sklamanie a pre mňa ľahký podpriemer. Začnem tým pozitívnym – krásny obal, sympatické hlavné postavy. V rámci vyprávania sa jedná o zápisky z rozhovorov. Nemôžem si pomôcť ale po prečítaní série Illuminae, ktoré ukázalo, ako to má vypadať, mi prišlo, že Spíci obři akosi zaspali dobu. Ďalšia vec je, že príbeh sa nikam nepohne, celú knihu sa hľadajú časti robota a potom sa rieši príliš moc poliky. Dialógy sami o sebe ma takisto o kvalite moc nepresvedčili. Myšlienka super, prevedenie nič moc. Uvidím, čo prinesie pokračovanie.



WebArchiv - archiv českého webu