kniha » Nadace a Říše
v Top10 3 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 270
hodnotilo: 259
89%
Nadace a Říše Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Nadace a Říše

Kniha vyšla i pod názvy:
Základna a Impérium
Nadácia a impérium

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Nadace
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Nadace

Tato kniha je částí i jiných knih: Poutník č. 16

Kategorie: sci-fi - fanbook

originální název: Foundation and Empire
originál vyšel: 1952

vydání: SFK AF 167 1989; AG kult 1991; Mladá fronta (web) 2003; Triton (web), Argo (web) 2009; Lindeni (web) 2020; Triton (web), Argo (web) 2021; Lindeni (web) 2022

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
stimílek  | ***** 01.03.2010 16:10

Výborné pokračování série Nadace. Začátek knihy je trochu pomalejší, postupně ale nabírá tempo a zejména druhá část, kdy na scénu vstupuje Mezek je naprosto uchvacující. Vzhledem k zápletce děj vyzní nejlépe, čtete-li knihu poprvé, ale užil jsem si i se znalostí pointy.

louza  | **** 16.06.2010 12:39

Existence Nadace se komplikuje. Postupem let se objevuje několik faktorů znesnadňující její další existenci. Nové nápady a „nečekané zvraty“ jako druhá Nadace a Mezek však původní myšlenku mírně devalvují a působí místy až vykonstruovaně. Změna je znát i ve formě vyprávění, kdy se cyklus z kratších povídek přetavuje do delších dějově podstatně provázanějších novel. Druhé pokračování Nadace vnímám jako mírný leč znatelný ústup z pozic. Kvalitu si však stále drží.

Phoenix  | **** 28.03.2011 18:37

Druhý díl této série celkově hodnotím jako malinko slabší oproti jedničce, protože tam jsme se dověděli kdo, co, jak a proč, zatímco ve dvojce se „pouze“ rozvíjel nastolený děj. Chyběly mi tu „wow“ momenty z prvního dílu, kdy jsem si říkala, to je ale dobře vymyšlené. Ve dvojce se styl vyprávění změnil na popis událostí, které se udály v následujících letech. Popis to však není vůbec nudný, přeci jen, psal to Asimov:-) Především druhá půlka knihy, jak se blíží poslední stránka, nabírá na intenzitě a graduje tím, co napovídá název další knihy.

Speedemon  | *** 22.01.2012 15:51

Tak mě se druhý díl líbil o maličko víc než první. Je to především větší uceleností knihy, kdy se nestřídá tolik postav. Oba příběhy mi přišly vcelku vydařené a začínám si i zvykat na autorův neosobní styl psaní. Jsem zvědavý, jak mě osloví díl další.

Dilvermoon  | ****1/2 01.06.2016 22:34

Přes šedesát let stará kniha, ale není to ani příliš znát. Málo platné – Asimov byl výjimečný. Ne že by to byl bůhvíjaký literát, ale určitě velmi schopný vypravěč. A dokázal z jednoho dobrého nápadu s názvem psychohistorie vytěžit celou sérii. Druhý díl je samozřejmě ucelenější než první, který měl několik v podstatě nezávislých částí. Opět si získal mou pozornost jako před dvaceti lety, i když ten pocit úžasu už samozřejmě chybí. I z důvodu znalosti pointy příběhu.

Methat  | *** 25.11.2017 09:15

Viac než postavy ma v pokračovaní zaujal koniec druhej poviedky. Celkovo v druhej poviedke mi postavy vôbec nesadli a ich príbeh som čítal nezaujato a bez emócií. Ale keď sa dozviete pointu, oplatí sa prečítať aj druhýkrát, kedy vám začne všetko správne zapadať. Prvá poviedka mi sadla viac, aj keď si s odstupom času z nej nepamätám ani postavy a ani dej. Hmm…

Nadace a Říše sa mi páčila oveľa menej než prvý diel. Aj keď sa táto kniha zdá ako pokračovanie, nevraciame sa k starým postavám, naopak začíname úplne nanovo a aj Nadácia sa po poslednej kríze trochu premenila. Aby ste plne pochopili dej a ocenili postavy, každú poviedku je treba si prečítať dva-krát.

Gaarq  | **** 18.12.2021 14:24

změna stylu se podepsala na výsledku. asimov má stále skvělé nápady a bezstarostně leč funkčně vykrádá naše dějiny (vsadím boty se generál bel riose je remodelovaný byzantský vojevůdce flavius belisarus), ale místo krátkých vypointovaných povídek tu máme dvě rozbředlejší části, které sice také směrují k překvapivějším závěrům, ale postrádá to sílu prvního dílu. postrádá to také jistou pohotovost v dialozích a sevřenější vyprávění. člověk často přistihoval, že se snaží přeskakovat řádky nudných rozhovorů. nicméně, pořád skvělá klasika, uvědomí-li si člověk dobu vzniku.



WebArchiv - archiv českého webu