kniha » Živel
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 4
85%
Živel

Jess Kidd

Živel

Kategorie: fantasy

originální název: Himself
originál vyšel: 2016

vydání: Host (web) 2017

odkazy: 1x [info], 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 08.08.2018 22:43

Přestože britská prozaička Jess Kiddová nepíše právě jednoduše, její debutový kousek si mě získal se vším všudy. Pestrá paleta dokonalých postaviček, podmanivé venkovské kulisy a svérázná zápletka, při níž folklor smývá rozdíly mezi magií i realitou, to jsou ingredience, ze kterých je tvořen uhrančivý román. Což ještě podmalovává prostá mluva irských lidiček na konci světa, kteří nechodí pro jadrné výrazy daleko. Vyprávění přitom táhne stárnoucí herečka Cauleyová, jež se rozhodne pomoci charismatickému Mahonymu rozkrýt šestadvacet let starý zločin. To znamená vytahovat špínu, špínu a zase špínu. Vtip je v tom, že Mahony dokáže komunikovat s mrtvými. Naneštěstí jejich výpovědím se nedá právě vždy věřit.
Živel je zkrátka tím, co naznačuje název – kráčí vlastní cestou a necítí potřebu být žánrově škatulkován. Je to osvěžující, napínavé a především zábavné čtení, přičemž velkou roli v tom hraje autorčina jazyková virtuozita, kdy dokáže jednou větou rozesmát a druhou zase ochromit strachem.

jirikk  | ****1/2 29.08.2018 13:02

Výborný počin, nejspíš zaškatulkovatelný jako nějaká mystická detektivka. Úchvatné prostředí irského venkova, černohumorné příběhy vesnických figurek, to vše jako kulisa k pátrání hlavního hrdiny, navrátilce z Dublinu Mahonyho, po pachateli dávné vraždy jeho matky. Vyzbrojen schopností mluvit s mrtvými, neodolatelným zjevem a žvárem neustále umístěným v koutku úst snad ani nemůže neuspět. Možná právě detektivní linie mohla nakonec být o něco propracovanější, každopádně moc fajn čtení.



WebArchiv - archiv českého webu