kniha » Nikdyuš
má v knihovně 3
hodnotilo: 6
93%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Nikdyuš Více vydání = více obálek.

Jessica Townsend

Nikdyuš

Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová

Kniha vyšla i pod názvem:
Ničnever
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Nikdyuš
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow
originál vyšel: 2017

vydání: Albatros (Albatros Media) 2018; Ikar (SK) (web) 2018

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 01.01.2022 12:14

Hezká jednohubka pro trochu větší děti. Srovnání s Harrym Potterem se nabízí, ale ačkoli rámcově jde o popis přijímacích zkoušek na jakousi podivnou školu a ačkoli hlavní hrdinka je výjimečná a proto se o ni zajímá světový arcipadouch, přesto je vyznění dost jiné. Zejména tedy ani „normální svět“ není normální, nýbrž je fantaskním pokřiveným zrcadlem světa našeho. Ale i „ochránce“ Jupiter North je spíš než Brumbálem jakýmsi potřeštěným průvodcem, supermanovským Phileasem Foggem.

Mírnou slabinou je za mě až příliš velké ukotvení v anglosaských kulturních reáliích, což patrně povětšinou nevadí, až na tu kapitolu o Vánocích, kde spolu „soupeří“ Santa Claus a Zimní královna. Kterou bych úplně dětem nepředčítal, zejména pokud jim dárky nosí Ježíšek.

Tím se dostáváme k překladu, protože když mluvím o Santa Clausovi a Zimní královně, v originálu je Saint Nick a Yule queen. Nevím, co vedlo pana Vladimíra Medka k této volbě, ale bohužel přiblížením se k postavám, které zná i české dítě, se kniha stala vlastně daleko „angličtější“, než je v originále.

V jednom případě překladatel úplně rezignuje na slovní hříčku („jsi Vrána jen podle jména“).

A samozřejmě je tu ta věc s celým názvem. Morrigan – Crow – Raven – Never more – Nevermoor, zcela zbytečné hříčky jsou již na straně autorky. Ale jako „nikdyuš“? Nevermoor zní jako normální anglické toponymum typu Dartmoor, Exmoor, Sedgemoor, ale „Nikdyuš“? Jako vážně? Přijde mi trestuhodné, že Medka nenapadly aspoň „Nikdyvice“, když už nic lepšího.



WebArchiv - archiv českého webu