kniha » Stín věcí ztracených
chce si přečíst 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 10
78%
Stín věcí ztracených

James Islington

Stín věcí ztracených

série: Licanius
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Shadow Of What Was Lost
originál vyšel: 2014

vydání: Host (web) 2018

odkazy: 1x [ukázka], 6x [recenze]


Komentáře:
snop  | **1/2 17.06.2018 18:28

Jordan, Ryan, Goodkind, ale hlavne ten Jordan. V techto vodach se inspiroval James Islington, a sestrojil prvni dil sagy o ctyrech mladych lidech, na jejichz bedrech nakonec stoji osud celeho sveta.

Spousty cestovani, utikani, cestovani casem, predvidani budoucnosti, prekvapivych odhaleni… presto… nikdy to uplne nenudilo, ale vypravecska nejistota spolu s nenapaditym prekladem ucinila, ze clovek ma na jazyku takovou trochu pachut.

Prekombinovane a obcas hrozne naivni, to jsou asi ty hlavni vytky, kvuli kterym nakonec jenom 50 %.

Gwilian  | ****1/2 25.06.2018 15:47

Moderní epické fantasy, které se nebojí vzít staré známé motivy a spojit je do skvěle odsýpajícího příběhu plného zvratů. Na začátku jsem byla trochu skeptická – skupinka opovrhovaných mladých mágů těsně před složením klíčové zkoušky, prastaré zlo za zdí na severu, někdo se ztrátou paměti…Přes všechny pochybnosti však pro mě příběh fungoval a to skvěle, takovým tím stylem, co vás nutí dočíst to ještě ve tři ráno. Postavy se v průběhu pěkně vykreslily, stejně jako svět (právě tady jde asi vidět největší vliv Jordana, stejně jako vliv Sandersona u systému magie). A pod tím vším byl pocit, že tady jde o něco víc, že všichni jsou součástí čehosi trvajícího celá tisíciletí. Kladly se otázky, naznačovalo se, epicky bojovalo a konec byl jedním z nejlepších, co jsem za nějakou dobu četla. A můžu ujistit, že autor ví, kam míří a druhý díl je ještě lepší.

dva mraky  | **** 04.08.2018 13:56

Svižné dobrodružné čtení které mě bavilo od začátku do konce. Dramatická putování, tajuplné lokace, magie. Spousta věcí je jinak, než se na první pohled zdá, a odhalování jednotlivých vrstev klamu a polopravd je stejně důležité jako bitky. A za tím vším se dávají do pohybu prastaré věci, které mohou ohrozit celý svět, což tomu dodává tu správnou osudovost Problémem ale je, že autor nabírá inspiraci plnými hrstmi, co už tu jen bylo magických škol, tajuplných měst, nespravedlivě utlačovaných a vyvolené omladiny zaškolované tajuplnými samotářskými mistry. Nemluvě o zachraňování světa před prastarým zlem. Taky si občas autor vypomůže nějakým tím deus ex machina a přehání to s oním „všechno je jinak“ s nadsázkou bych se ani nedivil, kdyby se to dostalo do fáze „Nejsem tvůj otec, Luku, jsem tvůj vnuk“. Pokud vám nevadí pár vykrádaček a chcete dobrodružství v kvalitních kulisách, které ovšem zdaleka není jen o řežbách a bitvách a postavy úplně nešustí papírem, je to za ty moje čtyři hvězdy. Jestli ovšem hledáte originální fantasy, už to zdaleka tak super nebude.

trudoš  | ***1/2 15.10.2019 16:10

Přicházel jsem tomu na chuť pomalu, a to hlavně kvůli rozvržení zápletky, kdy mi docela dlouho trvalo, než jsem začal osudy postav skutečně prožívat. Ty jsou mimo jiné hezky rozkreslené, až se přiznám, že jsem si na vyprávění nejvíc užíval právě to jejich vzpomínání na minulost, která je tím či oním způsobem formovala. Jinak ale vcelku všední dobrodružství s několika málo dobrými nápady. Standardní hrozba na obzoru, intriky mezi vládnoucími rody a partička hrdinů, kteří se jako jediní snaží zabránit přívalu zla. Je to přitom běh na dlouhou trať, který nenabízí nic atraktivnějšího než klasickou putovačku napříč novým světem, kde to nejzajímavější je, když ta která z figur najednou obrátí kabát. A vzhledem k tomu, že člověk od začátku ví, že to má mít pokračování, někde za polovinou románu přestává doufat v nějaké zakončení, byť třebas jen dílčí. Ve finále taková řemeslná kombinace Roberta Jordana a Raymonda Feista, u které však nedokážu říct, jestli se mi vlastně do dalších dílů chce.

Romison  | ****1/2 28.02.2020 23:54

Paradni vec po delsi dobe, doporucuju. Prichut Jordana, ale rychlejsi trosku a nejsou tam tak otravny charaktery a neni to zdlouhavy, svet zajimavy, postavy super, porad se neco deje a dej postupuje dopredu a otazky a tajemstvi se porad objevuji :) cetl v aj tak neposoudim jakej je preklad.



WebArchiv - archiv českého webu