kniha » Páté roční období
chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 22
hodnotilo: 23
76%
Páté roční období Více vydání = více obálek.

N. K. Jemisin

Páté roční období

Kniha vyšla i pod názvem:
Piate ročné obdobie
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Zlomená Země
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Fifth Season
originál vyšel: 2015

vydání: Host (web) 2018; Lindeni (web) 2024

odkazy: 1x [ukázka], 6x [recenze]


Komentáře:
memnon666  | ***** 29.09.2018 23:03

Na mě tady fungují všechny částečky – příběhová osa i objevování pravidel a historie, jazykové prostředky i motivace postav – výborná záležitost.

stimílek  | ***** 21.03.2020 19:53

Výborná kniha, promyšlený a velmi strhující děj. Vidím lehkou inspiraci O.S.Cardem (Zrada). Zajímavě popsaná společnost, děj dostatečně popisný i svižný, prostě radost číst. Tišina je mistrovsky popsaný svět, Essun, Damaja, Syenit i Alabastr si mě získali, hned sahám po pokračování.

snop  | *** 04.01.2021 13:08

Na me tedy nezafungovala skoro zadna castecka. Svet podivny a dost nelogicky, postavy jenom tak nacrtnute a clovek ma furt pocit, ze tak nejak vykradene odjinud, sexualita jak z woke agitky… Bohuzel, autorka me nedokazal presvedcit, ze me osudy tech lidi (nebo toho sveta) zajimaji. Dalsi dily uz neprectu.

dva mraky  | ***** 05.01.2021 06:33

Tohle je klub náročného čtenáře, v tom dobrém i v tom méně dobrem. Jasná literární kvalita, ale taky je to text docela nepřístupný a myslím, že spousta lidí nebude mít chuť se s něčím takovým babrat. Jinak je to ale výborná fantasy se světem kde lidé žijí v neustálé hrozbě apokalypsy, ponurou poutí spálenou zemi, zvláštní magií a pradavnymi tajemstvími. Celé je to korunovane zajímavým odvyprávěním. Ale není to žádná revoluce ve fantasy spíš různé inovace známých věcí – kus postapa, mágové, pouť, konflikt nadanych mocí a těch obyčejných, potažmo nenávist k odlišnosti, podivné bytosti… Taky se dotýká některých témat, která jsou ted prostě in, ale naštěstí to není žádná progresivisticka agitka, jak by to mohlo i podle některých komentářů vypadat. Sám hodnotím na 100% ale podle mě to není kategorie „musíte si přečíst“ protože se to přečtení v podstatě aktivně brání.



WebArchiv - archiv českého webu