kniha » Verschluss
má v knihovně 5
hodnotilo: 5
80%
Koupit knihu:
Minotaur
Verschluss

Karel Drexler

Verschluss

Příběhy z alternativního Československa

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - alternativní historie

vydání: Epocha (web) 2018

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
romusak  | **** 15.05.2019 11:42

Kniha fiktivního spisovatele Karla Drexlera je tvořena čtyřmi povídkami ze světa alternativního Československa, které „zrekonstruovali“ pánové „doktoři“ David Šenk, Pavel Obluk a Dalibor Vácha.

V roce 1927 po odstoupení T.G. M. se stává prezidentem ČSR Bohumil Němec. Vlády se zmocňuje izolacionalista Rudolf Beran. Na základě tzv. Krumlovských zákonů probíhá v letech 1929–39 odsun cizích státních příslušníků a stavba Beranovi linie obklopující Čechy, Moravu a část Slovenska.

V důsledku těchto opatření se nám zcela vyhne malá velká válka, která probíhá v Evropě od roku 1939 do roku 1945, tak jak v realitě, ale v Asii až do šedesátých let.

Velmi mě zaujal jeden z paragrafů Krumlovských zákonů a to konkrétně §2. Občané ČSR mají svrchované právo na trvalý pobyt na území republiky. Cizí státní příslušníci nesmějí trvale pobývat na území republiky. Jejich dočasný pobyt upravuje §7 tohoto zákona (ten se bohužel nedochoval). Sňatkem cizího státního příslušníka s občanem ČSR nevzniká automaticky nárok na české občanství.

Krásně jste to páni rekonstruktéři vymysleli. A já se ptám nebylo by vhodné zavést podobnou aplikaci zákona i v nynější době? A nebo snad ne?



WebArchiv - archiv českého webu