kniha » Phulova rota
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 52
hodnotilo: 49
83%
Phulova rota

Robert Lynn Asprin

Phulova rota

série: Phulova rota
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - humorná - military

originální název: Phule's Company
originál vyšel: 1990

vydání: And Classic 1996

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
biker11  | ***** 12.12.2006 11:42

super kniha – vtipná, dobrý dej. Odporúčal by som ju ako začiatok pri štúdiu motivácie a ovládania ľudí, bez srandy je tam krásne ukázané čo spraví správne zaangažovanie a motivácia z „odpadom“ spoločnosti. Super postavičky v orginálnom prostredí, Sci-fi je tu len pláštik okolo postáv a príbehu. Veľmi dobrá protistresová kniha pre všetkých.

Duirin  | ****1/2 01.08.2008 14:24

Vtipná, oddychová knížka se zajímavými a mnohdy legračními postavičkami. Postava Beekra, Phulova sluhy mi zcela jasně připomínala Saturnina. Prostě lahůdka od začátku do konce, čtenář se neustále baví a rozhodně není čas na to se během děje nudit a knihu odložit. Jediné, co mi trochu vadilo, bylo to, že se Phulovi věci dařily nekdy až příliš lehce, resp. ne že by Phulova rota dějem proplouvala nějak lehce, ale ta motivace a organizace roty, kdy se z povalečů a budižkničemu stali takřka elitní vojáci, byla téměř neuvěřitelná.

tomts  | ***** 06.09.2008 20:25

Tuhle knihu jsem dočetl už asi podesáté. Sarkastický vypravěč – sluha Beeker glosuje činy svého nadřízeného- kapitána Jestera, jinak též multimilaardáře Phula ve službe Vesmírné Legie. „Tucet špinavců“ přeonačeno na SF. V podstatě obyčejná humorná kniha z vojenského prostředí…ale geniálně napsaná!

knedle  | ** 27.07.2010 21:12

Tak tohle je zklamání jako prase, ale začnu od začátku:

Obálka, a vše co je na ní, lže!

Možná to má být parodie, ale budoucí čtenář si z grafiky a okolních textů může myslet, že jde akční sci-fi. Text jako Vojenští zatracenci Phulovy roty jsou zpět zase nahlodají myšlenkou, že už tu byli – což je u prvního dílu série imho úplná blbost. Zadní stránka pak představí 5 postav, z toho dvě pod jmény, které ve vlastní knize nenajdete… A poslední věta A jsou poslední nadějí lidstva uvozuje vyhrocený střet civilizací… k tomu se ani nemá cenu vyjadřovat.

Samotný příběh celého díla okamžitě připoměl film Nebezpečné myšlenky – což posun k sci-fi rozhodně nepřispělo. A přitom samotný začátek vůbec nebyl špatný: Phule byl u soudu vykreslen jako trotl, který je schopen vše spackat stylem inspektora Clouseaua (i když svou logiku jeho chování taky mělo).

Přesunem k rotě Omega se ovšem z postavy kapitána Phula stává superman, co předvídá jakoukoli situaci o týden dřív a pokud už nepředvídá, je schopen ji vyřešit z patra a samozřejmě správně.

Banda chátry Omega je z mého pohledu vykreslena povrchně. Změny v chování/cha­rakteru sice přicházejí, ale tak nějak divně. Sem tam se mi střípek mozaiky líbil, ale bohužel to bylo jednou u toho, podruhé u tamtoho…

Postava sluhy Beekera je fajn, ale z jeho role si pamatuju vždy jen odstavec před každou kapitolou a tak potenciál vševědoucího sluhu je imho trestuhodně nevyužit.

Co mě bavilo byl souboj s Rudými Orly. Ačkoli není nejdelší, nepůsobil na mě epizodickým charakterem jako vše ostatní v této knize. V tomto žánru (z lůzrů se stávají nelůzři) to bývá většinou finále. Zde si autor ještě neodpustil takový „svůj“ dovětek, který ovšem údernost tohoto finále snížil.



WebArchiv - archiv českého webu