kniha » Nikdynoc
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 5
84%
Nikdynoc Více vydání = více obálek.

Jay Kristoff

Nikdynoc

série: Nikdynoc
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Série Nikdynoc

Kategorie: fantasy

originální název: Nevernight
originál vyšel: 2016

vydání: CooBoo (CZ) (web) 2019; CooBoo (CZ) (web) 2022

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 25.04.2020 15:55

Nic, co bychom neznali odjinud. Dívka, které bylo ukřivděno, se stane členkou cechu vrahů, a čekají ji zkoušky a protivenství. A navíc je Temná, což znamená, že umí dělat kejkle se stíny a kamarádí se s ní stínoví tvorové. A samozřejmě se zamiluje. Zrada, intriky, zkoušky, věrnost, všechno. Hodně krve a umírání. Svět je ryze nefyzikální, tři slunce, padlý bůh, feel slunných Benátek.

Překladatel a editor by si zasloužili dostat do držky. Několikrát jsem chtěl knihu odložit, protože číst o činech „justikuse Diuse Dominuse“ a podobně je tak bolestné, až se z toho chce plakat.

trudoš  | **** 22.07.2020 13:31

Tak jo, je na čase přiznat si skutečný stav věcí. Jsem starej. Lépe řečeno, jsem starej na moderní fantastiku pro dospívající. Kdybych Nikdynoc otevřel před pětadvaceti lety, byl bych z ní na sto procent nadšený, protože obsahuje všechny ty správné ingredience – mladé hrdiny bažící po pomstě, vášnivé sexuální scény, nějakou tu špetku explicitního násilí a cynické bourání zaběhnutých klišé. Jay Kristoff si znatelně užívá čtenářského nadšení pro věc, pročež vyprávění zasazuje do atraktivního prostředí chladnokrevných zabijáků, kteří podobně jako čarodějničtí učni v Harrym Potterovi mají též svou vlastní školu – zlodějiny a vraždění.
Dějová linka téhle stylové fantasy, jež se nepřímo podbízí aktuálním žánrovým trendům, není nijak komplikovaná. Třebaže zpočátku chvilku trvá, než se zorientujete v postavách a jejich motivacích, brzy následuje pětisetstránková akční jízda, v níž není nouze o morbidní humor, ani o nápaditě promyšlený svět. Akorát těch poznámek pod čarou mohlo být klidně méně.



WebArchiv - archiv českého webu