kniha » Hráč
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 19
hodnotilo: 19
88%
Hráč

Iain M. Banks

Hráč

série: Kultura
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: The Player of Games
originál vyšel: 1988

vydání: Planeta9 (web) 2019

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | ***** 20.01.2020 18:06

Silnější než předchozí díl Kultury. Na mě jakožto příznivce všech možných deskových her kniha zabírá dvojnásob, Banks má i po více než 30 letech stále co říct. Hra jako život a život jako hra, oba dva „koncepty“ jsou jedním a nelze je od sebe nějak rozplést či rozpojit. Velice silné, četl jsem jedním dechem.

Dilvermoon  | ****1/2 13.05.2020 20:32

Kultura a její obydlené orbitály, drony s vlastním vědomím a identitou, bez zákonů a bez peněz… Ale nejde o utopickou společnost, Kultura má své neprůhledné zájmy, tajné organizace a kolikrát i účel světí prostředky a útlocit jde stranou. První díl série (Pomysli na Fléba) jsem nečetl, ale podle ohlasů soudím, že Hráč je z trochu jiného soudku. Možná ani do space opery bych knihu nezařadil. Část příběhu se odehrává na povrchu jednoho z orbitálů, následuje přelet do Azadské říše na planetu Eä, kde se koná podstata románu. Titulní postava je opravdu Hráč složitých deskových her, čemuž zasvětil celý život. Autor naštěstí nepopisuje žádná pravidla, i když průběh her ano. Kniha má spád, i když akcí vyloženě neoplývá, postupně dochází k odhalování různých motivací a plánů, závěr pěkně graduje a já jsem v podstatě velmi spokojen a doufám, že další díly přijdou. Líc a rub byl vynikající.

snop  | ****1/2 21.10.2022 22:43

Na rozdil od „Pomysli na Fleba“ je „Hrac“ sevrenou a v podstate komorni novelou, ktera ovsem alespon pro me daleko lepe rozehrava motiv Kultury, prave skrze kontrast s Imperiem. Lze tam zahlednout Hesse (Hra se sklenenymi perlami), lze tam zahlednout 5. element („otevreni oci“), lze tam zahlednout Star Trek se sekci 31, proste je to uprostred velmi uctyhodne tradice. Popis Kultury je v tomto dile fenomenalni, stejne jako popis hry. Cte se to jednim dechem. Plne hodnoceni nedavam jen kvuli tomu zbytecne moralizujicimu popisu Imperia – slo by to udelat bez muceni a silneji. Ale i tak velmi dobre a v pravem smyslu strhujici!



WebArchiv - archiv českého webu