kniha » Zuřivec
chce si přečíst 1 | má v knihovně 18
hodnotilo: 12
77%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Zuřivec

Henry Kuttner

Zuřivec

Kategorie: sci-fi

originální název: Fury
originál vyšel: 1947

vydání: Laser 2020


Komentáře:
snop  | ***1/2 27.02.2020 10:13

Zvláštní vyprávění, kombinující v sobě některé naivní prvky starších scifi (divoká vegetace na povrchu venuše), odtažité vyprávění (děj se rozkládá na prostoru cca 100 let) a intimní sondu do psychologie (děj se vzdaluje a přibližuje jednotlivým aktérům). V něčem to připomene Pána světla (nesmrtelní, proroci a chrámy, buditelé), v něčem právě ty starší scifi, třeba Harrisona. Rozsahem je to spíš novela než román, za večer je to pryč.

Váhal jsem mezi 70 a 80 %, protože děj je chytrý (zrovna chodím na seminář o politických mýtech, a tohle je celé analogicky řečeno rozvinutí otázky „co kdyby byl Palacký mocichtivý podvodník?“), ale nakonec jsem se přiklonil k horšímu hodnocení, protože až zas tak chytrý není, vypomáhá si bohem ve stroji (skoro doslova). Zároveň mi nakonec nepřišlo úplně věrohodné, jak autor popisuje změněnou psychiku Nesmrtelných, zejména když to začne vztahovat na hlavního hrdinu (který ze začátku neví, že je nesmrtelný, takže psychický přerod je o to drastičtější, ale bohužel právě i o to nevěrohodnější). Hrdina zprvu zažívá existenciální úzkost, jako by mu zbýval týden života, a pak najednou, jako by mu zbývalo mnoho let. Přitom už zprvu mu zbývá mnoho let, a nepřijde mi úplně věrohodné, že kdyby mi někdo řekl, že mi zbývá 40 let, nebo 400, že bych se choval nějak podstatně jinak. Autor to vysvětluje tím, že hrdina je mutant, nicméně jak se s ním pak ztotožnit?

Každopádně když člověk překousne tohle všechno, je to velmi dobrá jednohubka.

gokudo  | *** 17.03.2020 12:19

Je to takova jednohubka o smrtelnejch a nesmrtelnejch lidech na Venusi. Nevim jestli je to prekladem, ale obcas mi pripadalo jako by v te knize chybel text, mozna to Kuttner tak zvlastne napsal.

Musim vytknout Laseru, ze vedou ligu za nejdrazsi mini-paperbacky (nenavidim ten format) na svete.



WebArchiv - archiv českého webu