kniha » Jejich moře
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 21
hodnotilo: 34
82%
Jejich moře

James L. Cambias

Jejich moře

Kategorie: sci-fi

originální název: A Darkling Sea
originál vyšel: 2014

vydání: Planeta9 (web) 2020

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***** 27.05.2020 09:36

„Lidé měli podivně konfliktualistickou metodu šíření informací. Badatelé zapisovali nálezy do samostatných dokumentů a jiní lidé se pokoušeli výroky uvedené v dokumentech vyvrátit. A z konfliktu nějak vzešel konsensus.“
Tři civilizace, jedna planeta. Všem jde o prozkoumání nepoznaného, ale cesta k dosažení cíle vede každou kulturu jinou cestou. Konfrontaci tak může spustit prakticky cokoliv, třebas i nepromyšlená chybička nevýznamného jedince…
Americký spisovatel James L. Cambias rozehrává fascinující drama, pracující s motivem rozdílnosti mimozemských kultur. Nesklouzává ovšem k manýristické stylistice, kde je těžká orientace ve významech a úmyslech. Zachovává dobrodružnou podstatu klasického sci-fi románu Zlatého věku, který umí strhnout dějem, stejně jako zajmout podnětnou alegorií. Coby jeviště mu přitom slouží zamrzlá planeta s prazvláštní formou podmořského života, o jejímž osudu chtějí rozhodovat jiní, aniž by se však obtěžovali vzít na zřetel prazákladní fakt – je to Jejich moře.

gokudo  | **** 06.06.2020 12:40

Podle me se autor pokousi o glorifikaci lidske blbosti, tak jednu hvezdu dolu.

Alfi  | ****1/2 17.08.2020 08:41

Veľmi príjemné prekvapenie. Pomaly plynúca jednohubka vierohodne zobrazujúca konflikt troch rozdielnych civilizácií. Ak si zvyknete na pomalšie tempo budete si knihu vyložene užívať. Veľké plus autorovi za poslednú kapitolu.

dva mraky  | ****1/2 27.08.2020 09:56

SF ze staré školy, což prostě někoho bude znamenat trošku sušší. Ale jinak to má všechno, dalekou tajuplnou planetu, teda měsíc, mimozemšťany, kteří jsou cizí tak akorát a samozřejmě konflikt. Stojí tu proti sobě pozemští výzkumnici, kteří chtějí zkoumat domorodce, pokročilá rasa šolenů která z ideologických důvodů chce lidem to zkoumání přerušit a z měsíce jé vypakovat. A pak jsou tady kraboviti místní, kterých se nikdo na nic neptá. Na tom konfliktu je zábavné, že ve vzájemných vztazích dělají všechny tři rasy obludné chyby, ale nejlíp to zvládají právě místní, o kterých by obě pokročilejší rasy chtěly rozhodovat.Příbeh na dně hlubokého temného moře zamrzlé planety je příjemný i díky tomu, že není přepálený a nehraje moc na efekt.Druhá pointa je příjemný bonus

Gaarq  | ***** 28.08.2020 16:17

úplná bemba! od autora jsem si s nadšením přečetl obě česky vydané povídky a jeho novela je neméně úžasná. původní povídku oceán slepců přepracoval v čupr novou spejsku, plnou klasických hard SF ingrediencí, logicky konzistentních nápadů, dobré psychologie postav, skvělého vypravěčství, humoru a považte, pointy! jistě, našly by se i mouchy – josef palašnik nezní rusky ani omylem (spíš jako slovinec), láhev s trypsinem je také pěkná pitomost, ale v tomto případě tyto detaily nijak nenarušují příběh. postavy jsou někdy na zabití, ale docela realistické, jen u šolenů se autor hodně spoléhal na to, že mu zbaštíme vše, co o nich napíše ;) ale jinak – CHCI VÍC!

Madam Brbla  | **** 07.09.2020 09:37

Zase jedna z těch knih, které mě zlákaly kombinací názvu a obálky (tentokrát jsem Tomáše Kučerovského nepoznala, přesto magnetismus zafungoval). Oceňuji také vychytávku ve formě fluoreskujícího efektu a decentní vnitřní ilustrace, ale bez váhání bych je vyměnila za pečlivější korektury.
Co se týká příběhu, byl v jistých ohledech mělčí, než jsem očekávala od sci-fi v prostředí temných hlubin oceánu na vzdáleném světě. Vědecká základna a její osazenstvo nepředstavují pro čtenáře žádnou intelektuální výzvu, vše je podřízeno svižnému ději a poznávání mimozemských kultur. Odlišnost, potíže se vzájemným pochopením a správnou komunikací, krize… Byla jsem tam, plavala s Ilmatařany a bavila jsem se, nedostatku volného času (tedy nemile rozkouskované četbě) navzdory. Románu by však prospěly detailněji zpracované charaktery, více toho „sci“ a lépe zvládnuté finále. A měla jsem impertinentní problémy se jménem Veleocas, nejspíš se nad sebou budu muset vážně zamyslet. 80%
Pokud jste si oblíbili fascinující tvorbu V. Vingeho, R.L. Forwarda nebo třeba jejich mladšího klona A. Tchaikovskiho, James L. Cambias by se vám mohl trefit do vkusu – byť v light verzi zvláště při srovnání s první dvojicí autorů.

MartinJ  | ***** 14.03.2021 22:38

Dokonale sehraná etuda pro zmrzlou planetu (vlastně měsíc) a tři civilizace. Ač děj vypadá ze začátku jako nevinná selanka, neúprosná logika žene všechny aktéry ke konfliktu. Konec je možná až příliš rychlý a překotný, zvláště v kontrastu s pěkně pomalu, krok po kroku plynoucí první polovině, ale rozhodně to nebrání stoprocentnímu hodnocení.

Při čtení mi na mysl několikrát mimoděk vytanula Hlubina na nebi. Nejen motivem dvou vyspělých civilizací z kosmu a jedné méně vyspělé, ale i to, že ilamatarští „korýši“ jsou i přes svoji cizost podáni neuvěřitelně lidsky, stejně jako „pavouci“ na Arachně.

x0cht  | ***1/2 28.12.2021 14:04

Výborně vykreslený ledový mořský svět Ilmatar a její obyvatelé. Zajímavé nápady kolem vnímání světa Ilmatařany, kteří nemají díky životu v hlubinách vyvinutý zrak. Konflikt mezi lidmi a Šoleny (ze Šaliny heh) je už trochu horší částí. Šoleni na mě nepůsobili moc mimozemsky a konec tomu nepřidá (porušení konsenzu). Zajímavá paralela k využívání domorodého obyvatelstva při expanzi Evropanů do nových teritorií. Výsledkem je příjemné počtení s pár zajímavými otázkami ohledně chování lidstva a prosazování našich zájmů a filozofií (porušení pravidel kontaktu).



WebArchiv - archiv českého webu