kniha » Výdech
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 21
89%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Výdech Více vydání = více obálek.

Ted Chiang

Výdech

Kniha vyšla i pod názvem:
Výdych
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - sci-fi - povídková sbírka

originální název: Exhalation
originál vyšel: 2019

vydání: Premedia (web) 2020; Host (web) 2021

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
quinnet  | ***** 03.08.2020 11:03

Na Tedovi Chiangovi sa mi ráta, že píše len vtedy, ak má o čom. Napadne ho nejaká myšlienka či fakt, v ponímaní bežného človeka úplne samozrejmá a pár rokov to nechá v hlave zrieť. A výsledok potom uloží na papier. Vyobracia tému zo všetkých strán, ukáže nám ju z nezvyčajných uhlov a vnímavý čitateľ začne vidieť niektoré veci skrátka inak. Poviedky, i keď nie nutne všetky, ostávajú dlho v pamäti, tie paradigmy sú skrátka veľmi podnetné. Potenciálnou nevýhodou je, že niekedy je to ťažšie čítanie, autor balancuje na hrane beletrie a filozofických traktátov. Nie vždy je to dejovo zaujímavé, platí to najmä pri textoch, kde sa autor trochu ponáhľal kvôli nejakému termínu. Ale hlavnou devízou ostávajú myšlienkové konštrukty, ktoré Chiang zvláda v nekompromisnej kvalite. Na beletriu nekladie až aký dôraz. V tejto zbierke ešte menej ako v „Príbehoch vášho života“. Napriek tomu ma zaujalo ako vie pekne vyprofilovať hlavných hrdinov. Nedá sa povedať. že by ich mal nejakú pestrú zbietku – zlosynom sa skôr vyhýba, ale postavám veríme každú myšlienku, každý pocit. No a ešte jedna vec by mohla potenciálnemu čitateľovi vadiť – Chiang je optimista, urputne hľadá možnosti či aspoň nádej, že všetko zlé je na niečo dobré. Ja mu ale tento prehrešok odpúšťam. No a k prekladu – spočiatku mi zmrzla krv v žilách pri jednej poviedke, kde sa zrejme zabudli vrátiť k jednému pojmu a preložili ho doslovne – bál som sa ako si žena poradí s takými fyzikálnymi termínmi. Našťastie to dopadlo dobre /Sw objekty som nečítal, mám ich ešte v živej pamäti z českého prekladu/ a slovenské vydanie môžem doporučiť. No a ja môžem čakať ďalších 10–15 rokov na nové poviedky…

jirikk  | ***** 25.02.2021 16:51

Dlouhé čekání na novou sbírku se dle očekávání vyplatilo, Chiang je prostě nejlepší povídkář v kraji. Žádný text není zbytečný a jen minimum z nich není zcela dokonalých. Takže díky a za deset let nášup.

Gaarq  | **** 14.03.2021 19:35

z druhého chiangu jsem na větvi už podstatně méně, než z jeho sbírky první. pořád má skvělé nápady, pořád má smysl pro fundamentální otázky, ale nějak se z toho ztratila ta ostrost, bezprostřednost a naléhavost starších kousků. je to takové, jak to říct, rozvařené a školometsky názorné, nezastaví se mi srdce, jako při dělení nulou nebo v peklo je nepřítomnost boha. sbírku „zachraňují“ delší povídky, sofvérové objekty a povídka o prismatech a parajá. jistě, původní okouzlení vždycky opadne, ale mám dojem, že chiang opravdu styl psaní změnil, myslím už od když se vám líbí, co vidíte. ale marné mé pofňukávání, chiang je pořád extraliga, a konkurenci prakticky nemá ;)

jasonix  | ****1/2 20.03.2022 20:19

Ted Chiang je u mě jasná sázka na kvalitu; je to autor, kterého ani tak nečtu jako spíš studuju. Jeho druhá sbírka mě v tomto nijak nepřekvapila. Což je nadsázka, protože tím chci říct, ze i tentokrát překvapuje každou povídkou. :) Jak on se s nimi dokáže muckat! Umí udeřit na hard strunu, aby pak tón dolaďoval měkčími postupy. A práci si nijak neusnadňuje. Nestačí mu nápad – vynález nebo fyzikální jev. Ani obyčejný lidský příběh – ano má je tam, ale jen jako prostředek k zkoumání obecnějších témat. Jeho důkladnost připomíná filosofa, pedagoga a přírodozpytce v jednom. Zamýšlí se např. nad výchovou dětí nebo digitálních entit, ukazuje jiné možnosti fungování světa, na tématu mnohovesmíru studuje zodpovědnost za vlastní chování, do kontrastu k němu staví determinismus resp.fatalismus, umí si rýpnout do lidského egoismu, či antropocentris­mu, relativizu­je pravdu i historii. Nebojí se vybočit z běžných narativních klišé, klidně použije jako vypravěče papouška, nebo příběh pojme jako modlitbu ženy k bohu, text prokládá úryvky netové diskuse etc. Už se těším, až si zrefreshuju Příběhy vašeho života!

louza  | ***** 26.02.2023 12:09

Sbírka Výdech mapuje druhou patnáctiletku Chiangova spisovatelského života a je dokonalým protipólem jeho první sbírce Příběhy vašeho života. Tu jsem trávil těžce a nikdy nebyl sto přijmout někdy až hard sci-fi charakter některých povídek s výjimkou té titulní. Byť nápady tam měl výborné. Výdech naopak přinesl texty přesně odpovídající anotaci a mému vkusu : „Nová kniha kultovního autora science fiction Devět ohromujících povídek z blízkých realit, v nichž je něco zásadně jinak.“ Což je pravda až na jedinou a sice opět titulní povídku, kterou bych ve sbírce klidně oželel. Jinak je to totální a absolutní paráda jak po stránce ideové, tak řemeslně literární. Neskutečně kvalitní kolekce tím spíš, že nejde o výběr, ale regulérní souhrn autorovy literární práce za posledních patnáct, dvacet let. Takže žádný z best of best offů, jako v případě Kaleidoskopu. Pokud by se vyhodila povídka/nepovídka Velké ticho a prohodily se titulní povídky obou sbírek, dostali bychom velmistrovskou knihu na úrovni Čerpadla 6. Nic není lepší než Čerpadlo 6, ale tohle by asi bylo.



WebArchiv - archiv českého webu