kniha » Čaropisci
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 11
hodnotilo: 14
85%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Čaropisci Více vydání = více obálek.

Robert Jackson Bennett

Čaropisci

série: Záhutí
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Foundryside
originál vyšel: 2018

vydání: Host (web) 2020; Host (web) 2024

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 17.09.2020 10:54

„Každá inovace, která posílí jednotlivce, nakonec posílí mnohem víc ty, kteří jsou u moci.“
Románem Čaropisci Robert Jackson Bennett jasně stvrzuje zvěsti, že se jedná o jednoho z nejtalentova­nějších autorů současné moderní fantastiky. Zatímco v Božských městech pracoval s magickými artefakty, jež obsahovaly pozůstatky moci padlých bohů, v sérii Záhutí přistoupil ke kouzlům úplně jiným způsobem. Magie zde funguje na bázi programování, kdy psané symboly převrací původní účel předmětu a dávají mu nový. Celé „čarování“ tak připomíná sofistikovanou práci IT technika, což v kulisách epické fantasy působí mile neotřele. Ostatně on celý příběh je psán v duchu kyberpunku, jen zasazeného do nepříliš futuristických kulis. Vše ostatní však zůstává, včetně kontrastu technologických vymožeností (v tomto případě magických) s morálním rozpadem společnosti. Autor se přitom neztrácí ve významech vlastních slov a soustředí se především na dějovou linku, takže konec přijde dřív, než by si jeden přál.

snop  | ***1/2 29.09.2020 20:06

Celkem milý počin připomínající díla Leigh Bardugo (Šest vran, Prohnilé město), s magií podobnou dílům Rachel Aaron (sága The Legend of Eli Monpress). Mladá dívka, idealistický voják, cynický vědec a jeho asistentka, magický pomocník, …a pak halda odporných lidí dělajících ještě odpornější věci.

Vývoj postav je celkem rychlý až nepřesvědčivý, bude nicméně zajímavé sledovat, kam zamíří další díl. Tento je uzavřený a funguje i samostatně, ale jako obvykle, všichni nám až příliš zesílili a dospěli.

Lehký náznak milostného vztahu hlavní představitelky a vědecké asistentky je vyloženě okrajový a spíše zmíněný než odvyprávěný.

Na psychologii postav se zas tak moc nehraje, kdyby mi někdo řekl, že je to young adult, tak bych mu i věřil. Ale příběh je nosný a čte se to jedním dechem, takže lze odpustit jak to, že není úplně originální ani příliš hluboký.

Gaarq  | **** 02.05.2022 10:06

nadšen trilogií o městech jsem se vrhnul na záhutí. bennett opět hýří úžasnými a ujetými nápady typickými pro new weird, ale je uměřenější a systematičtější než třeba miéville. skribování a symby jsou dobré, ta omáčka za nimi ujde, i když je tam asi hodně more to come v dalších dílech ;)

tak a teď proč ne pět aster… i přes úžasný svět, dějově jsou časopisci jedno fantasy a dobrodružné klišé za druhým (třeba útok na nedobytnou pevnost) a nejsou zpracována nijak extra originálně. často kvůli gradaci a asi také kvůli nemožnosti vysypat na čtenáře vše hned, vyskakují autorovi sem tam bohové ze stroje, zvláště ke konci. nu, a závěr, to je kapitola sama pro sebe. autor tu často opouští logiku (například u klefa a gregora), škobrtá přes vypadlé bohy ze stroje k šokantním pointám (zlatá bytost, prorok a obecně dandolovi) a máme tu něco málo revolučně-socialistického čajíčku, který mi až evokoval závěrečnou píseň s golemem z pekařova císaře.

města mi přišla vyrovnanější, jak to říct, „uvěřitelnější“, záhutí je rozháranější, méně sevřený útvar. nicméně pořád silný nadprůměr a další díly si určitě dám.



WebArchiv - archiv českého webu