kniha » Flotila nožů
má v knihovně 6
hodnotilo: 9
63%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Flotila nožů

Gareth L. Powell

Flotila nožů

série: Jiskry války
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - military

originální název: Fleet of Knives
originál vyšel: 2019

vydání: Triton (web) 2020


Komentáře:
trudoš  | **** 05.11.2020 08:29

Gareth L. Powell nezklamal ani trošičku. Člověk už má za sebou představování ústředních postav, a tak je víc prostoru k rozvinutí válečného konfliktu galaktického ražení, jenž se jako červená nit vine celou sérií. Ten je tady přitom lehce na vedlejší koleji, prim hraje opět posádka Vrtošivé feny a její nová mise. Tady se přiznám, že jsem zcela podlehl motivu záchranné výpravy za partou svérázných vykradačů hrobek, co se vydali rabovat na generační mimozemskou loď. Do toho autor rozvíjí myšlenku milionové flotily bitevních křižníků, která hodlá zajistit mír v celém známém vesmíru. A to dost psychopatickým způsobem…
Jak jsem od pokračování Jisker války příliš nečekal, tak mě strhla čtivost a nápaditost vyprávění, jež zbytečně neblouzní v pojmech, ale soustředí se na jednoduchou zápletku. Zkrátka inteligentní military SF, která se nesnaží přechytračit sebe samu. K tomu si připočtěte sympatické charaktery lidí, mimozemšťanů a kosmických lodí a o zábavu na jeden dva večery je postaráno.

biafra  | **1/2 06.03.2021 19:03

Draci s diamantovými zuby poletující v subprostoru, okousávající lodě a trousící svoje monstrblechy, hmm. Na to už jsem asi trochu starý. Knížka není úplně špatná, ale celkově působí nepůvodně a nepromyšleně. Lidi lítají mezi hvězdami a přitom nosí brýle – schází technologická koherence. Motivace postav je trochu nejasná. Stále dokola omílané plytké úvahy na téma větší zlo.



WebArchiv - archiv českého webu