kniha » Gideon Devátá
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 11
87%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Gideon Devátá

Tamsyn Muir

Gideon Devátá

série: Zapečetěná hrobka
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Gideon the Ninth
originál vyšel: 2019

vydání: Host (web) 2021

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 29.06.2021 07:47

„Nedokázala bys povinnost vyhláskovat, ani kdybych ti nacpala jednotlivá písmenka do zadku.“
„Bože, ještě žes mě neučila abecedu.“
Moc by mě nepřekvapilo, kdyby zdrojem inspirace Tamsyn Muirové byly makabrózní světy Alejandra Jodorowského, nebo alespoň jeho fascinace úpadkem civilizací. Autorka dovedně míchá atraktivní motivy žánrů sci-fi, fantasy, hororu i detektivky, přičemž hranice mezi řečenými stírá se samozřejmostí ostříleného mistra. Nepitvá se v technických detailech, reálných podkladech nebo uvěřitelností zobrazeného, ale jak jí vyklouzávají nápady z rukávu, tak je rovnou vykládá na stůl. Výhodou je, že můžete zapomenout na zdlouhavé popisy toho, jak co funguje, na druhou stranu se musíte připravit, že vás skrze její imaginaci nikdo za ručičku vodit nebude. Jak však bývá zvykem, román je teprve začátkem většího příběhu. Dílčí zápletka se naštěstí uzavře a ústředí figury se náležitě vyprofilují, ale skutečným mezníkem jsou až poslední řádky, navnazující na další vývoj událostí.

Vlask  | *** 14.11.2021 22:59

Podle ukázky zdarma jsem čekal našlapanou akční jízdu s necromancery v hlavní roli. Dočkal jsem se bohužel komorního detektivního dramatu s hodně omezenou paletou postav odehrávající se na rozpadlé plošině uprostřed moře. To zamrzelo nejvíc, protože autorka vystavěla zajímavý vesmír, ale čtenáře do něj nepustí.

snop  | ***1/2 17.11.2021 22:18

Nevím, zda bych to označil přímo za detektivku, ale napětí a zkoumání rozhodně nechybí. Velmi zajímavý svět plný nekromantů a drovských intrik, moc se toho o něm nedozvíme, ale zas tak moc to nevadí. Vztah dvou protagonistek spadá trochu do young-adult, ale je vykreslený příjemně realisticky. Konec trochu skřípe, vyvalí se toho na čtenáře v jednu chvíli až moc a oproti celkem komornímu zbytku knihy je to přepálené. Ale rád si přečtu pokračování.

BorgDog  | ***** 18.03.2022 21:28

V zásadě je to detektivka ve stylu „Deseti malých černoušků“ stojící na tom, že se skupina lidí ocitne izolována na odlehlém, tajemném místě a někdo, možná přímo jeden z nich, je začíná postupně vraždit. To celé zasazené do světa, který mích SF a F prvky zhruba stylem Warhammeru 40k, pokud by ovšem byl psán navážno. Není to young adult harlekýnka a anotace je poněkud medvědí službu, protože orientace postav nehraje prakticky žádnou roli a něco jako romance je až na devátém nebo desátém místě. Pokud máte rádi světy, kde se nic nevysvětluje, kde si všechno musíte složit, spekulovat a počítat s tím, že na konci budete znát tak 10% celé skládačky (zdravím Stevena Eriksona…), tohle bude kniha pro vás. Myslím, že tak zvláštní a propracovaný svět jsem nepotkal snad od Leeho „Mašinérie říše…“



WebArchiv - archiv českého webu