kniha » Do temnoty
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 7
64%
Koupit knihu:
Minotaur
Do temnoty

Evan Currie

Do temnoty

série: Odyssey One
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - military

originální název: Into the Black
originál vyšel: 2012

vydání: Laser (Euromedia Group) 2021


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 02.01.2022 13:46

„To je šílené!“
„Vítejte v armádě. Myslíte si, že by nějaká organizace s byť jen špetkou zdravého rozumu pořádala nábor pod heslem: ‚Není to práce! Je to dobrodružství!‘?“
Premisa románu je banální a zároveň kouzelná. Lidé pro jednou nejsou v pozici oběti, která se brání megalomanské invazi, ale naopak jsou tím, kdo zvrátí průběh planetární genocidy. Ještě větším překvapením pak je zjištění, že člověk není ve vesmíru jediným člověkem… Současně je znát, že žánrově se autor ve vojenské science fiction našel, takže válečné operace jsou tím, co dominuje vyprávění. Jednoduchost má však i svoje nároky a jedním z nich je rozsah. Přestože příběhu vévodí armádní linie, zároveň je mezi bojovými střety spousta čekání, což je ještě znásobeno potřebou rozehrát charakteristiku všech protagonistů.
Evan Currie do žánru military sci-fi možná nic nového nepřináší, zato pracuje s osvědčenými motivy, sympatickými postavami a zajímavými technickými nápady, takže mu trochu toho khaki idealismu i odpustíte.

snop  | ***1/2 05.01.2022 10:41

Solidní jednohubka, která poteší svou jednoduchostí a nezlomným optimismem. Občas trochu drhne překlad a nebylo pro mě úplně jednoduché přežít začátek, ale když člověk vydrží pár desítek stran, rozjede se akce a neskončí v podstatě až do konce knihy. Akce stříká testosteronem a Amerikou, ale jelikož se celá nese pod vlajkou Ideálního Rytířství, tak je to spíš půvabné než cokoli jiného. Jediná silná ženská postava, kterou by si nikdo nespletl s chlapem, je mimozemšťanka. A tak to má být, aspoň může o to víc ocenit Naše Hochy. Byť je jí násilí cizí – ale Naši Hoši nejsou násilnníci, nýbrž ochránci, což krásná mimozemšťanka dokáže tváří v tvář hmyzácké genocidě přece jenom ocenit.

Každopádně dobře se to čte, znovu musím zdůraznit ten všeprolínající optimismus a jednoduchost. A rozehrává to hodně zajímavou situaci, hrozně by mě zajímal další vývoj.



WebArchiv - archiv českého webu