kniha » Život válečníka
chce si přečíst 2 | má v knihovně 10
hodnotilo: 11
73%
Život válečníka

Tomáš Němec

Život válečníka

Kategorie: fantasy - meč a magie - hrdinská fantasy

originál vyšel: 2022

vydání: Mystery Press (web) 2022

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***** 05.09.2022 19:21

„Bojím se, že tenhle svět spálíte na popel.“
„Otázka je, jestli je to dobře nebo špatně.“
Tomáš Němec má obrovský talent přikovat ke čtení, zahrát na emoce a dát jednoduchým zápletkám šmrnc nového, třebaže paradoxně rád pracuje s tradičními motivy a tradičními způsoby. Přesto neustále mění koncepci zápletky a tím pádem vytváří neodhadnutelné vzorce, díky čemuž je každý příběh sám o sobě překvapením. V jeden moment tak listujete vyprávěním ve stylu Roberta E. Howarda, ve které odhodlaný muž s mečem dokáže pohnout třeba i Císařstvím, abyste hned o chvíli později hloubali nad zvrácenou morálkou obyčejných lidí u příběhu, napsaného v duchu Andrzeje Sapkowského. A to jsme teprve na začátku, na své si přijdou také milovníci spaghetti westernů či špinavých válečných románů.
Kniha Život válečníka představuje střípky z odysei prokletého hrdiny, jehož cesta napříč umírajícím světem je plná krvavý střetů, krásných žen v nesnázích a apokalyptických monster. Meč & magie podle starých dobrých pravidel.

snop  | ***1/2 29.09.2022 23:36

Je dobré vědět, že jde o soubor tuším osmi povídek, ne jeden román. Celkem se mi to líbilo, trochu to připomíná Zaklínače, včetně toho, že povídky jsou řazeny chronologicky a v jistém smyslu na sebe navazují. Zprvu mi trochu vadila stylistika (zejména nešvar skoro v každé větě jmenovat protagonistu ve funkci podmětu: Sebasttyen vstal. Následně se Sebasttyen otočil… atd.), ale poddalo se to. Žádnou velkou bombu od toho neočekávejte, ani ve smyslu akce, ani ve smyslu nějakých hlubokých zamyšlení, ale blbé to není a takové to zaklínačsko-conanovské dobrodružství to přináší, takže za mě ok.



WebArchiv - archiv českého webu