kniha » Sirotčinec v údolí
chce si přečíst 1 | má v knihovně 3
hodnotilo: 5
86%
Sirotčinec v údolí Více vydání = více obálek.

Philip Fracassi

Sirotčinec v údolí

Kategorie: fantasy

originální název: Boys in the Valley
originál vyšel: 2023

vydání: Gnóm! (web) 2024

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | ***** 13.03.2024 22:58

Fracassi tentokrát v románové formě a skvělý, jak jsem doufal i očekával. Příběh osamělého sirotčince někdy z konce 19. století nabízí hodně svíravou, snad až drásavou atmosféru, tohle místy opravdu není příjemné čtení. Naopak, autor jde skutečně na dřeň, do katolického ústavu poskytujícího drsnou péči nešťastným osiřelým chlapcům se jedné noci doslova vetře ďábel a víra je to jediné, co ho snad může porazit. Parádní, Gnóm opět trefuje střed terče!

gokudo  | *** 24.03.2024 09:36

Fracassi umi psat,to se musi priznat, ale bohuzel horory se silne nabozenskou tematikou mi nejak proste nesedi. Snazil jsem se to opravdu docist.

trudoš  | **** 27.04.2024 07:26

Propriety jsou pro strašidelný příběh v ideální konstelaci – stavení na konci světa, vzdálené míle od nejbližšího města. Osazenstvo tvoří děti, s nimiž se život nijak nepáral. Pod dohledem čtyř kněží snášejí celodenní dřinu na polích i dlouhé mše v kapli. Když pak do vroucího hrnce nenávisti přidáte výbušnou ingredienci v podobně samotného ďábla, nemůžete čekat nic jiného, než že papiňák přetlak zákonitě nevydrží.
Philip Fracassi nepotřebuje k navození děsivé atmosféry žádné inovátorské přístupy, vystačí si s jednoduchou hrůzou, kterou může démon v dětských srdcích vyvolat. Přitom se není třeba prokousávat sáhodlouhými úvody. Zápletka od prvních stran míří k jasnému cíli a vy vlastně ani nepřemýšlíte, kdy konečně dojde k finálnímu masakru, ale pouze jak moc zlý bude.
Sirotčinec v údolí je přímočarý, chytře napsaný a zároveň strhující děs o rozsahu takřka čtyř set stran, kde nenudí jediná maličkost a žádná scéna není navíc. Fungovat přitom bude úplně stejně dobře i za padesát, či sto let.



WebArchiv - archiv českého webu