kniha » Vlčí světy
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 30
hodnotilo: 26
79%
Vlčí světy

Chris Bunch
Allan Cole

Vlčí světy

série: Sten
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: The Wolf Worlds
originál vyšel: 1984

vydání: Perseus 1999


Komentáře:
tartan  | *** 25.03.2011 14:35

Sten so svojím tímom Kudlaniek (najtajnejších, najšpeciálnejších a najoperatívnejších taktických jednotiek Ríše) sa vracia zo špeciálnej misie, overujúcej prítomnosť a hojnosť vzácneho minerálu na nejakej vzdialenej sústave, keď je ich loď napadnutá vojnovou loďou patriacou fanatickej a militaristickej teokracii, tzv. Janičiarom. Hoci sa s nimi nakoniec (s malou pomocou) vysporiadajú, dostane Sten a jeho tím (tvorený zo začiatku len ťažkosveťanom Alexom), za úlohu vysporiadať sa aj s dotyčnou celou planetárnou sústavou plnou náboženských fanatikov (niekedy dávno „samoodídených“ do tamojšieho exilu samým Cisárom). Dôvodom je práve ono bohaté ložisko minerálu a hroziaca „Zlatá horúčka“, ktorá čochvíľa vypukne po celej Ríši. A potencionálne nebezpečný náboženskí fanatici obývajú sústavu, ležiacu priamo v ceste budúcim „zlatokopom“. Sten využije fakt, že „veriaci“ sú rozdelený na dva nezmieriteľné tábory a v úlohe žoldnierskeho veliteľa, na čele pozliepanej žoldnierskej kompánie, zvráti misky váh v nastalom vojnovom konflikte. Keď sa už zdá, že problém je vyriešený a sústava pacifikovaná, veci sa znovu poriadne skomplikujú a Sten musí nasadiť všetky sily, aby (nielen) svoju prdel vytiahol z poriadnej šlamastyky (a nielen raz) ;-) Druhá kniha so Stenom je ľahko nadpriemernou, dobrodružnou a akčnou military sci-fi, plnou náboženských fanatikov a vojenskej cti, ale aj plná svojrázneho humoru (jednak v podaní Alexa Kilgoura, ťažkosveťana pochádzajúceho zo škótskej planéty Edinburgh a demoličného experta (o.i.) a potom aj v podaní samotného Cisára, ktorý za tie tisícky rokov svojej existencie nadobudol pomerne zvláštny zmysel pre (nielen) humor ;-), a v neposlednom rade ďalším dôležitým kusom skladačky do Stenovho vesmíru.

Hadati1  | **** 19.04.2012 09:25

Druhý díl o Stenovi je již o něco lepší. I přesto jsou zde hrdinové vykresleni dost povrchně a naivně. Kniha však má spád a kdo nemá rád knížky s komplikovanými zápletkami a politikou si ji jistě užije. Jedná se o odpočinkovou­ četbu.

Velkou výtku mám k tomu, že Stenovi předhodí úkol spíše pro stratéga než pro vojáka – zabijáka, aniž by k němu přiřadili někoho se zkušenostma. Od impéria, které existuje tisíc let bych očekával větší prozíravost.



WebArchiv - archiv českého webu