kniha » Světy Honor Harringtonové
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 47
hodnotilo: 34
85%
Světy Honor Harringtonové
Sestavil/i:

David Weber

Světy Honor Harringtonové

série: Honor Harringtonová
díl v sérii:
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi - antologie

originální název: Worlds of Honor
originál vyšel: 02/1999

vydání: Polaris (web) 2004


Komentáře:
Hadati1  | ***** 14.11.2012 17:12

Zatoulánek

Odehrává se přibližně 250 let po prvním osídlení Sfingy v době, kdy prababička Honor Harringtonové Stephanie Harringtonová navázala první vztah člověk-stromová kočka. Příběh se týká stromových koček a jejich počátečních opatrných vztahů s lidmi, kteří se teprve učí, jak se stromovýma kočkama komunikovat. Povídka je zajímavá hlavně popisem těchto začínajících historických vztahů člověka a stromové kočky.

Čím se platí za sny?

Druhá povídka se odehrává asi sto let od prvního spojení člověka a stromové kočky. Opět se hlouběji ponoříte do myšlení a sociálních vztahů společenství stromových koček. Hlavním tématem je pak dilema stromových koček, které žijí 5× déle než lidé (lidé ještě nepřišli na prodlužování života) a o prvním vztahu stromových koček s královskou rodinou Wintonů.

Královnin gambit

Povídka popisuje kritickou změnu vlády po nehodě krále Rogera, kdy na trůn nastupuje mladá Alžběta a je vysvětlením, proč Alžběta tolik nenávidí (Lidovou) republiku Haven, a proč jí nedůvěřuje. I zde hraje důležitou roli stromová kočka.

Svízelná cesta domů

Jediná povídka z této sbírky, kde se vyskytuje Honor Harringtonová. Děj se odvíjí v začátcích její kariéry, ještě před prvním románem. Už v té době musela čelit nepřátelství spojenců Pavla Younga. Ale už v té době se nenechala jen tak zastrašit. Tentokrát se jedná o záchranu civilistů, kteří se stali oběťmi přírodní katastrofy.

Přepad

Jediná nezajímavá povídka. Číst se to sice dá, ale nedozvíte se zde vůbec nic nového, co by dokreslilo svět HH, ani se zde neobjeví žádné postavy, které byste znaly. Jde jen o drobnou šarvátku na nedůležité zaostalé planetě. Měl jsem z ní dojem, že byla ve sbírce jen do počtu.

Nelson  | **** 19.02.2017 09:28

Další velmi dobrá antologie povídek ze světa Honor Harringtonové. Až na jednu povídku (Přepad) jsou zde nadprůměrné povídky z větší části týkající se stromových koček. Nejlepší povídky : Královnin gambit a Čím se platí za sny?.



WebArchiv - archiv českého webu