kniha » Přízraky
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
70%
Přízraky Více vydání = více obálek.

Karel Babánek

Přízraky

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Sfinx 1920

odkazy: 1x [e-book]


Komentáře:
Mnata z Lvovic  | *** 26.10.2023 02:51

Prvních šest povídek je fantastických, Doktor Labori mi silně připomíná „The Last Generation“ od Fleckera, čímž u mě má mnoho plusových bodů a „Kometa“ je dobrým popisem náhle zkázy celého lidstva.

Bohužel pak Babánek na nějaké fantastično zanevře a jen se nimrá v běžných pocitových problémech normálních lidí v sérii krátkých vinět. Nejsou ani špatně napsané, ale jejich krátký prostor, banalita a opakující se hrstka tezí o životě a jak se snad ani nevyplatí jej žít, člověka prostě unaví. Tento zdánlivě cynický pohled na věc není ani nijak rozveden, prostě je to takové stejné plácání na povrchu, které se nám opakuje znova a znova. Kolikrát člověk čeká, že když už se tady tři stránky o něčem mluví, tak že by to k něčemu vedlo, ale pak se nic nestane.

Krásný příklad toho, jak Babánek v 90 % postupuje: „povídka“ „Sám“ se zaměřuje na umělce, který se odjel živit uměním a jehož zve matka na Vánoce domů. Znechucen se pak toulá Prahou na Štědrý Večer a nakonec se rozhodne…že nikam nejede. Konec.

Pozdější povídka „Jako by nikdy nežil“ ukazuje bloudění mrtvého jako ducha rok po jeho smrti, kdy na něj všichni zapomněli, ale je napsána taky jako mnohé předešlé, kde se jen dumá nad smyslem života a pak je konec. „Případ Štěpána Grilla“ se pak věnuje muži, který trpí utkvělou představou, že je již po smrti, ale opět, než by toto téma mohl Babánek nějak rozvést, tak je hned po pár stránkách konec.



WebArchiv - archiv českého webu