kniha » Náhradníci
v Top10 2 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 16
81%
Náhradníci

Michael Marshall Smith

Náhradníci

Kategorie: sci-fi

originální název: Spares
originál vyšel: 10/1996

vydání: BB art (web) 1999


Komentáře:
avatar2  | **1/2 13.03.2011 09:58

Kniha mně nepřesvědčila a dalo mi dost práce ji neodložit. Základní téma by nebylo špatné – lidští náhradníci, klony pěstované pro případ potřeby náhradního dílu svého bohatého originálu, ano, z toho by se dalo dost vytěžit. Autorovi se to ale moc nepodařilo. Nebude to jen jeho vina, po celou dobu četby jsem měl pocit těžkopádnosti překladu, občas necitlivě vybraných slov a zazděných vtipů. Asi i z toho pramenil pocit nejasného žánru – drama kořeněné pochmurnou atmosférou, ale občas hláškování, které by se hodilo do úplně jiné knihy. S touto knihou jsme si zkrátka nepadli do oka.

Dilvermoon  | ****1/2 16.05.2011 12:20

Máme tu jakési mnohapatrové létající město, které jednoho dne přistane a už se nehne. Pak jsou tady Farmy, kde drží Náhradníky na náhradní díly. A nakonec také Mezera, něco zcela mimo, jejíž tajemství a souvislost s dějem se odhalují jen velmi pomalu. Na jednu stranu jsou v knize místa, kde jsem se smál nahlas, ale taky pasáže, při jejichž čtení mi možná tuhla krev v žilách (neprověřoval jsem to). Popisy výsledků násilných činů jsou skutečně někdy dost výživné. Ale najdou se tu i trefné až filozofické postřehy o životě. Hlavní hrdina se pohybuje mnoha patry města, čím výše, tím „lepší“ lidé, čím níže, tím snadněji přijdete o kejhák. Výprava do Mezery pak zase připomene něco mezi Piknikem u cesty a Ryhopem. Děj přeskakuje v čase, vyprávění se vrací do minulosti a zpět, čímž postupně odhaluje minulý život Jacka Randalla. Celkově se jedná o drsnou akční sci – fi detektivku, ale akce není přemíru, najdou se i hlubokomyslnější pasáže. Nejvíce mi vyhovoval napínavý děj v momentálně již nelétajícím městě, pasáže v Mezeře byly z mého pohledu trochu slabší, více se klonící téměř až k fantasy. Překlad mi sice připadal místy trochu těžkopádný, občas to až rušilo, nicméně 90% i tak s chutí dávám.

Sirius  | **** 17.08.2011 15:40

Jsem lehce zklamán (proto také dávám jen 4 hvězdičky). Po Není cesty zpět jsem si chtěl od autora přečíst avizované Náhradníky – jenže v edičním plánu Epochy nejsou, takže jsem byl nucen navštívit knihovnu. Inu, proč jsem zklamán. Čekal jsem další pecku, ale dostal jsem jen dobře napsaný sci-fi thriller, který se nezadrhává. Žádná hra se čtenářem se nekoná, fikční svět není tak úchvatný jako ve Smithově debutu. Navíc obě jmenované knihy jsou si hodně podobné, což je fakt škoda. Ale zase hrdina mi byl sympatický, to uznat musím. Na druhé straně by zasloužila na holou překladatelka, protože to, co předvedla je prasárna. Pravda – není to hrozné, ale autor Smithova formátu si něco takového nezasloužil. Snad se dočkáme nového vydání…



WebArchiv - archiv českého webu