kniha » Pustiny
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 17
hodnotilo: 16
85%
Pustiny

Francis Paul Wilson

Pustiny

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: The Barrens and Others
originál vyšel: 12/1998

vydání: Knižní klub (web) 2001

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Lucc  | ****1/2 02.05.2010 21:11

Přirovnal bych to ke sbírce Temný soumrak od Morrella. Oba autoři píší hlavně komerční thrillery, což ovšem neznamená, že dobré povídky nezvládnou. Sbírka je samozřejmě pestrá a obsahuje dnes už takové klasiky jako Pustiny nebo Kožešiny, které si vybral Dario Argento jako předlohu svého příspěvku do TV série Masters of Horror II. Oblíbil jsem si i Otesánka.

Martrix  | **** 20.01.2011 10:32

Líbí se mi způsob jakým Wilson píše. Některé povídky by mohly vyznít trochu lacině, protože pointa je příliš předvídatelná, ale Wilson se vyhýbá zbytečné vatě, příběh neprotahuje, takže čtenář nemá potřebu přeskakovat řádky. O to víc potom zapůsobí povídky, které jsou velmi originální a je vysloveně potěšení, nechat se vést ke konci. Nejsem skalní příznivec hororu a nemám potřebu hledat dobře píšící autory v tomto žánru, ale Wilsona si na seznam vedle Kinga a Barkera přidám.

jasonix  | **** 11.03.2022 21:38

Nečekaně pestrá porce povídek, kde najdeš nejen horory, ale i parafráze detektivních příběhů a rádoby šprýmy či grotesky. Myslím ale, že zdaleka nejlépe jdou Wilsonovi právě nadpřirozené horory. Takže za mě na stupních vítězů stojí PUSTINY, KOŽEŠINY a TVÁŘE. V těsném závěsu za nimi se umístily pohádkové parafráze, opět s hororovými prvky: POCITY, NÁJEMNÍCI a OTESÁNEK. Zajímavé, že jako „the best“ mi vyšly samé jednoslovné tituly. Výjimkami jsou pěkná časovka s předlouhým titulem BOB DYLAN, TROY JOHNSON A MEŤÁCKÁ KRÁLOVNA a svérázný Jokerův psychiatrický chorobopis: KONEČNÁ TERAPIE. Bez ostatních bych se asi klidně obešel.



WebArchiv - archiv českého webu