kniha » Abhorsenka
v Top10 2 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 77
hodnotilo: 62
90%
Abhorsenka

Garth Nix

Abhorsenka

série: Staré království
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: Abhorsen
originál vyšel: 2003

vydání: Triton (web) 2006

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
zdenda  | ***1/2 28.05.2009 20:25

Nějak jsem se nemohl začíst. První díly mne téměř ohromily, ale třetí je asi až moc podobný předcházejícím a je až moc předvídatelným. Opravdu nevím, ale nějak mne nezaujal a je podle mě jednoznačně nejslabší.

Safirentwiluea  | ***** 23.06.2010 18:45

Jak to tak už u mně bývá, pochopila jsem Začátek až na konci (dobrá ironie, co?. Teda aspoň doufám, že jsem to pochopila. Na začátku bylo Devět (a volná magie samozřejmě). Ranna, Mosrael, Kibet, Dyrim, Belgaer, Saranet, Astrael, Yrael a Orannis. Sedm se rozhodlo dát světu nějaký řád a stvořit výsadu (mimochodem uspěli), Osmý se stal neutrálním a devátý se vzbouřil. Sedm devátého porazili s vypětím sil, ale nedokázali ho zničit.

„Na dvě části zlomen, pod kopec skryt, kde naplněn záští má věčně bdít.“

Po několika tisíciletích se Orannis vysvobodil a jelikož i tenkrát to byla fuška ho zastavit i v přesile Sedmi s čistou krví, tentokrát se to nemusí podařit. Ale není vše, jak se zpočátku zdálo. Po té dlouhé době přežili Čtyři. Orannis uvězněn v polokoulích, Kibet a Osmý, Yrael, v jiných zakletých zvířecích podobách…ale to už bych moc napovídala těm, kteří to nečetli. A pak Astrael, se svým věčným žalem. Cituji Nezbednou fenku: "Kdybychom se tudy nevydali, nebyla by a teď, když jsme ji přešli, nebude.“ Tentokrát se utkají síly Sedmi zředěné krve s Orannisem, který tisíciletí nabíral síly. Při závěrečném boji se objeví i Osmý, Yrael. Na jakou stranu se postaví? Kdovyhraje, Ničitel, nebo Výsada?

A pak, samozřejmě, jak už to tak u velmi dobrých knížek bývá, jsem ji po přečtení musela oplakat…:-)(no a taky si znovu přečíst ty nejlepší pasáže:-D)



WebArchiv - archiv českého webu