kniha » Neopouštěj mě
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 15
hodnotilo: 14
89%
Neopouštěj mě Více vydání = více obálek.

Kazuo Ishiguro

Neopouštěj mě

Kniha vyšla i pod názvem:
Neopúšťaj ma
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Never Let Me Go
originál vyšel: 2005

vydání: BB art (web) 2007; Ikar (SK) (web) 2018; Argo (web) 2018

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka], 1x [film]


Komentáře:
Doubravka  | ***** 10.07.2007 20:54

Tuhle knihu jsem přečetla jedním dechem. Není evidentně pro každého, z valné většiny se jedná o melancholické vyprávění protkané jakýmsi zpočátku nespecifikovaným, nepřekonatelným smutkem, v jehož průběhu se dozvídáme, pomocí náznaků, nechtěně vyzrazených tajemství a nakonec již stále více otevřeně, jaký osud byl přiřčen jejím hlavním protagonistům a jaký smysl jejich existence vůbec má. Děj se odehrává patrně koncem 20.století na anglickém venkově a hlavními hrdiny jsou tři chovanci – „studenti“ – jakési internátní školy. Knihu jsme četla v angličtině, takže neznám odpovídající českou terminologii, ale něco jako opatrovníci starající se o zmíněné „studenty“ před nimi po celá léta více méně úspěšně tají, co na jejich chráněnce v budoucnosti čeká, proč vůbec existují. Pozornějšímu čtenáři celá zápletka dojde velice brzo, nicméně mistrovství, se kterým je kniha napsána, a hlavně ona neutuchající tesknota a zvláštní atmosféra, popis způsobu komunikace „studentů“ mezi sebou i se svým okolím a dokonalé vykreslení mentality takto dospívajících dětí jsou natolik vynikající, že vás naprosto pohltí. A člověk doufá až do samotného konce, že je úniku.. Je to smutná kniha, tajemná a skvěle napsaná, doporučuji všem, kteří nečekají překotný dějový vývoj a jsou ochotni se nechat pohltit pozvolným rozplétáním strašlivého pozadí celého příběhu. _____________­___________

Edit: Právě jsem si přečetla ukázku českého překladu. Možná to není nejlepší ukázka, nebo jsem předpojatá, ale mám pocit, že ta kniha překladem nesmírně ztratila.. kdo můžete, čtěte originál!

Pepa 62  | ****1/2 20.11.2011 18:50

Výborná kniha!Smutná,me­lancholická.I­deální čtení pro toto ponuré listopadové období.Krásný důkaz,jak neuvěřitelně široký záběr sci-fi, jako žánr, nabízí.Kniha tak vzdálená vesmírným letům,laserovým zbraním,mimozemským civilizacím,přesto sci-fi.Titul vhodný pro všechny ty čtenáře beletrie, kteří nad sci-fi literaturou, coby lehce pokleslou,ohrnují nos.Výtku mám pouze jedinou.Trochu mě vadila ta neuvěřitelně pasivní rezignace bývalých studentů.To, že i po té, co „ochutnají“ život, nenajdou sílu nebo odhodlání cokoliv změnit na své neradostné budoucnosti.

jirikk  | ***** 18.05.2018 20:48

O Ishigurovi jsem se dozvěděl až poté, co inkasoval nobelovku, s překvapením jsem zjistil, že jde o anglicky píšícího autora. Když jsem si všiml, že má na kontě i de facto žánrovou knihu, tak jsem již neváhal (teď jsem si přečetl dva předchozí komentáře na legii, ty mi zřejmě tenkrát jen prošuměly před očima, moje škoda). A dobře jsem udělal, Neopouštěj mě je skvěle napsanou alternativkou. Autor využívá techniky nespolehlivého vypravěče a také častých drobných návratů v časové ose příběhu. Což je dost ošemetná technika, vyžadující opravdové mistrovství, to zde Ishiguro ale servíruje s naprosto brilantní jistotou. Tak trošičku jiné dvacáté století ve staré dobré Anglii, tajuplný internát a osudy tří jeho studentů, stojících v centru vyprávění. Od prvních stránek doslova dýchá atmosféra hrozby a špatných konců, které čekají. Brilantně napsáno, jen škoda, že mě zbytek Ishigurovy tvorby tématicky vůbec neláká, snad jen Když jsme byli sirotci, to se pokusím opatřit.



WebArchiv - archiv českého webu