kniha » Sladká jak krev
v Top10 3 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 87 | antikvariát
hodnotilo: 117
74%
Sladká jak krev Více vydání = více obálek.

Petra Neomillnerová

Sladká jak krev

série: Tina Salo
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor - akční - urban fantasy - detektivní - upíři

vydání: Triton (web) 2007; Brokilon (web) 2011

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Vlask  | **** 16.01.2008 09:12

Akčňárna stylem psaní velmi podobná sérii o Anitě Blakeové od Hamiltonové, jen hlavní postava dělá pro opačnou stranu barikády. Obsahově je to téměř stejné – jde se z akce do akce, děj se vleze do několika dnů, jen těch sexuálních příhod je zde podstatně více :-). Slušná akční oddechovka na jedno či dvě odpoledne co chytne a nepustí.

shpina  | **** 17.03.2008 10:29

Opravdu dobrá oddychovka. Podobnost s Anitou Blakeovou je veliká. V něčem lepší (myslím, že zajímavější charaktery, přitažlivost českého prostředí, lepší dialogy), v něčem slabší (děj tak negraduje, někdy ty sm kecy moc na efekt – rádobydrsné – ale to už je moc subjektivní názor)

Majkl  | ****1/2 09.05.2008 09:35

Výborná oddychovka nás zavedie do Prahy, kde ako inak existujú upíry. Dej je trošku jednoduchší, upírska vojna pripomína niečo z mafiánskych bojov ale kniha je úžasná. Autorka je Češka, takže si môžme vychutnať perfektné dialógy, okorenené drsným humorom. Situácie a následné vnútorné komentáre hrdinky sú neskutočne dobré. Celý dej je menej akčný než by som čakal, nie je to Kulhánek ale vďaka tomu je táto kniha ešte kvalitnejšia – autorka sa sústredila najmä na dialógy a hlavné postavy. Humorný koniec (stretnutie matky so synom) skvele zakončuje takmer bezchybnú knihu. Potešilo ma, že Tina zostáva v Prahe. Kto to neprečíta o veľmi veľ prijde :) Trasiem sa na druhú knihu, som zvedavý či si autorka udrží tak vysokú kvalitu. Dúfam, že áno ;)

biker11  | ***** 07.06.2008 20:31

prekvapivo dobre ma to spad, fajn dialogy a celkom prijemny dej

SiriusChico  | ** 18.04.2009 22:19

Jak již tady psali jiní je to taková dobrá akční oddechovka, ale..... Celou knihu mě pronásledoval pocit že tomu něco chybí. Ano je tu akce, sex, násilí, sex, násilí, sex, sex, sex… Mám takové podezření, že Alraune (Petra Neomillnerová) se tak trochu nechala pohltit prací a začala vydávat knížky jako na běžecím páse bez pořádného příběhu. Ale, když někdo umí psát tak příběh nepotřebuje. Je to dobrá oddychovka, ale… (Emancipované ženy si k mému hodnocení přidají dvě a upírky tři hvězdičky.)

FerryH  | **** 04.06.2009 01:11

tak nam vysla Petra v Polsku… :O))
prejme ji hodne uspechu…

http://fabryka.pl/zapowiedzi.php?offs=10&id=296&ibook=&sid=#searchkk

makakuk  | nehodnoceno 04.06.2009 08:42

Teda ta polská obálka je síla

KainIX  | ***1/2 27.10.2009 21:38

Vy naznáte (Kris)Tinu Salo? To je tamta holka s jízlivým úšklebkem na nápadně bledé tváři. Nenechte se ale zmást vzhledem, ona je totiž upír! A to ne jen tak ledajaký, jí totiž nevadí slunce ani stříbro, víte? A ne abyste jí nabízel nějakou pomoc, ona je totiž dost emancipovaná a všechno zvládne sama. Když ale budete dost hezký a uděláte, co vám přikáže, to ona si vás možná vezme i do postele a k tomu si z vás trochu cucne…

Asi tak nějak by se dala charakterizovat hlavní hrdinka této knihy. Emancipovaná, drzá, krvelačná a sexuchtivá. Přesto všechno ale kupodivu i docela sympatická. Děj by se dal shrnout do několika krátkých vět, což tady ale dělat nebudu.

Příběh není nikterak komplikovaný a v podstatě poměrně brzo se dá usoudit, jak to všechno dopadne. Děj knihy je velmi akční, stále se něco děje a Tina málem neví, kam skočit dříve. Všechno je napsáno velmi čtivě, prostě kniha na začátku chytne a pustí až na konci, což při její délce budou u někoho hodiny, u jiného maximálně tak 2 dny.

To všechno zní docela pěkně, ale ono to má jeden háček. Vlastně hned několik háčků. Ano, je to čtivé, akční a i poměrně originální. ALE příběh není natolik zajímavý, aby po vás nestekl jako dešťová voda a abyste si ještě po měsíci pamatovali, o čem to bylo. Knize nechybí i humor, ale bohužel se objeví jen na pár místech, což je podle mne škoda, protože by ve větší míře knize určitě prospěl. Co mi ale vadilo asi nejvíce byla podivná změna v chování Tiny, která je v první půlce knihy za drsňačku, kterou nikdo jiný nezajímá, která všechno zvládne, nejlépe sama, a která všechno ví a všechno zná. V druhé půlce knihy se najednou začne starat o ostatní a už si vůbec není sebou tak jistá, jako dříve. Tohle mi opravdu vadilo.

Závěr: Kulhánek to není, ale jako oddechovka na cestu do vlaku je to dobré.

Renča  | **** 01.04.2010 13:33

Tohle byla první knížka od Petry, kterou jsem četla. A kdyby mě tenkrát nenadchla (i když na ten přítomný čas jsem si zvykala dlouho), tak dnes nemám přečteno téměř vše, co napsala. Tinu musí mít člověk rád, i kdyby nechtěl :D A přirovnávat to ke Kulhánkovi nemá smysl, nepotřebujeme víc Kulhánků, ale víc autorek jako Alraune :)

Caderly  | *** 01.11.2010 23:41

V podstatě průměr, který z mého pohledu před hodnocením 50% zachraňuje přece jenom o něco svižnější a zajímavější závěrečná část, kde dojde ke konečnému zúčtování s protivníky. Hlavní problém knihy vidím v tom, že to je do značné míry kopie zaklínačky Loty, avšak s méně sympatickou upíří hrdinkou žijící v Praze na počátku 21. století. Díky tomu, že upíři a jiná monstra před lidmi svou existenci skrývají, příběh je po většinu času méně akční než je tomu v případě Loty, a více zaměřený na dektektivní pátrání. Samotná zápletka mi ale přijde poměrně slabá, většina postav působí poměrně nesympatickým dojmem a pokud jde o prostředí, v němž se příběh odehrává, mám pocit, že se z jeho zasazení do Prahy mohlo vytěžit mnohem více. Celkově mne autorka naprosto nepřesvědčila, že tato její série stojí za četbu (natož za koupi), a dalším dílům se pravděpodobně vyh­nu.

BorgDog  | **** 25.05.2012 13:48

Během tříhodinového čekání u zubaře jsem konečně splnil předsevzetí, přečíst první Tinu Salo. Utekly mi díky ní rychle, zbytek jsem dorazil později doma. Postřehy a dojmy:

1.) Líbilo se mi to dost, třebaže v této oblasti nejsem expert a nemám s čím srovnat. Jediné podobné dílo, které jsem četl, či spíše se snažil číst, byl úvodní díl Anity Blakeové. Praštil jsem s ním někde v polovině, z nudy a vzteku nad nelogičnostmi i otravnou romantickou omáčkou. U Tiny mě nic z toho nenapadlo a Kay poráží přiteplalého Jean-Claudea na všech frontách. :-)

2.) Celkově mnohem méně drsné či zvrhlé, než jsem očekával. Postelové scény mi přišly dost decentní, pro někoho zoceleného K/S, případně HP/SS slashem je to přímo nedělní škola. A masakr… oproti Kulhánkovi či „Visiu in Extremis“ je finále Tiny spíš šarvátka. Tento bod není míněn jako výtka ani výzva autorce, aby se v tomto směru „polepšila.“ Pouze konstatuji, že jsem byl připravený na něco výrazně drsnějšího a Tina Salo mi přišla v tomto ohledu jako docela normální kniha.

3.) Humor – čekal jsem více hlášek, nahlas jsem se zasmál jen zhruba třikrát, ale zklamaný nejsem. Asi je však na místě, upozornit další potenciální čtenáře, že Tina Salo opravdu není psána jako „kulhánkovina.“ Její styl je jiný, i hlavní hrdinka a upíři v pojetí Petry Neomillnerové vypadají jinak. Nejsou kulhánkovští aristokrati-sueprborci, ani svítící patisony. Mají své ambice i slabosti, jsou horší i lepší, často chybují nebo podlehnou svým pudům, když se to nejméně hodí… stejně jako lidé. A jejich krutost vyplývá spíše z toho, že většinu životů prožili v dobách, kdy smrt byla všudypřítomná jako vzduch, své návyky si nesou s sebou a mnozí připomínají spíš staré vojáky, co toho viděli příliš moc.

4.) Nejoblíbenější postavy: Kay a Gothel. Jejich rodinná idylka mi v některých bodech povážlivě připomínala tu moji. :-) Navíc autorka nechává dost věci nevyslovených, ať už kvůli dalším pokračováním nebo jen proto, aby se čtenáři zamysleli. Pokud to udělají, dojdou k závěrům, které jsou mnohdy dost síla, přesto stále až nepříjemně věrohodné.

Každopádně mne kniha zaujala a v dohledné době kupuji na Palmknihách pokračování.

Schramm  | ***** 15.06.2012 09:39

Byť čtu knihy Petry Neomillnerové rád, Tina Salo mě podlouho nějak míjela. Jednak to bylo nedostatkem času a tím, že se vždy, když už jsem se odhodlával po Tině sáhnout, našlo něco jiného, co upoutalo mou čtenářskou pozornost. Svůj vliv samozřejmě měl i stávající upírský boom, ačkoliv jsem tušil, že Tina Salo nemá s touhle produkcí společného víc než špičáky. Výsledek mě ale moc příjemně překvapil. Sladká jak krev je solidní detektivka, napětí čtenáře nepouští v celém rozsahu knihu a proto se kniha se výsledku skvěle čte, vysloveně jedním dechem. Dávám absolutní hodnocení, protože mě během četby skutečně nic nerušilo. Upíří virus začal očividně účinkovat :)

idle  | *** 28.09.2012 21:39

Upřímně řečeno jsem ani neočekávala, že bych byla tímhle žánrem nadšená, ale když mi XBčko knihu laskavě podstrčilo až pod nos, nebránila jsem se rozšířit si obzory. A ani to moc nebolelo, čte se svižně a i když jsem se s postavami ani prostředím vyloženě nesblížila, na druhou stranu mě nikdo z nich vyloženě neštval.

A když už zmiňuju prostředí, je zajímavé, že na mě působilo zřejmě trochu naopak, než by se možná dalo čekat. Předpokládala bych, že když se pohybujeme v mně známém městě, budu se tu cítit doma a exotický prvek poskytnou všichni ti dlouhověcí noční tvorové. Jenže upírům se v posledních letech člověk téměř nevyhne a tak už tenhle efekt trochu ztratili. Spíš mi paradoxně přišly cizejší některé prvky reálného světa, které se mi normálně nestávají, jako večírky zlaté mládeže či identifikace osob podle značkových hadříků.

Celkově to byla zajímavá exkurze a i když se nebudu hnedka vrhat po dalším dílu, pokud bych nějaký náhodou potkala, vyloženě bránit se nebudu (stejně by mě přeprali).

HD_Shpeck  | ***1/2 19.06.2014 11:43

Je tam jedna scéna, ve který krásná, zajímavá, nekonvenční novinářka, co nosí brejle a těsnej svetřík, uvízne hluboko v doupěti surfujících sexyvampů v bikinách a vymyslí plán útěku, kterej by zasloužil Nobelovku … Nebo počkat, vlastně není. ale to vůbec nevadí. I tak jde o dobře napsanou akční detektivku z té temné strany Prahy, plnou upírů. Příběh není nijak originální, ale je dobře napsaný a příjemně se to čte. moje první setkání s Petrou dopadlo více než dobře. Jen škoda té obálkz, takhle se to bohužel ztratí mezi všemi těmi upířími cajdáky :-/ Bohužel doba je taková a když se mi všichni divili, že já (Fabiáno-Kopřivo-Kulhánko-fil) čtu upířinu, měl jsem chuť začít rozdávat facky. Meyerovou by měli za takovouhle devalvaci žánru popravit. A pokud možnmo, nechat to na Kayovi a jeho stříbrných análních kolícíh :-)

Rezaria  | *** 16.12.2019 22:09

K tomuhle jsem se dostala vlastně náhodou jakožto k audioknize a řekla jsem si proč ne. Moderní upířiny mě víceméně míjí (skončila jsem Draculou), ale jako oddychovka to nebylo špatné. Některé zvraty byly očividné, ale děj příjemně odsýpal. Z postav mě nejvíc bavil asi Simeon, u Tiny nevím, jestli ji mám ráda nebo mi leze krkem a jsem poměrně převapená, že mě zajímá pokračování. Kdyby pro nic jiného, tak chci vědět, jak se vyvine situace s jejím otcem.



WebArchiv - archiv českého webu