kniha » Hellstromův úl
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 41
hodnotilo: 41
78%
Hellstromův úl

Frank Herbert

Hellstromův úl

Kategorie: sci-fi

originální název: Hellstrom's Hive
originál vyšel: 11/1973

vydání: Baronet (web) 2008

odkazy: 5x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
thorir  | ***** 22.03.2008 20:31

Herbert nezklamal. Poté co jsem si přečetl anotaci jsem pro tenhle kousek rovnou šel a vyplatilo se. Představa života v úlu, života bez ega a bez vlastních tužeb, života kdy jediným cílem je přežití společenstvi a blaho úlu je popsána velmi uvěřitelně. Příběh má spád a nepostrádá napětí do posledních stránek. Útěk jedné z postav z hlubin úlu oplývá doslova hororovou atmosférou (SPOIL – která by možná ještě zhoustla kdyby prošel kolem Nádrží, nebo možná ne, takhle stále zůstává dost úlových hrůz pouze v představivosti čtenáře – KONEC SPOILU). Postav není mnoho a důkladněji se člověk seznámí vlastně pouze s Hellstromem samotným, to však není na škodu. Závěr je možná poněkud rychle „dořešený“, to je však věc pohledu. Dohromady tu tedy máme méně častý pohled na jeden z možných vývojů lidského rodu napsaný perem mistra žánru. Co chtít víc? Bravo pane Herbert, dnes je to za 5 hvězd.

Bodkin  | ***** 22.04.2008 10:29

Brilantní kniha, lišící se od Herbertových Dun prostředím, ale nikoliv kvalitou. Skvěle popsané postavy nás provádí celým příběhem. Zpočátku jsem fandil agentům, ale nakonec to na plné čáře vyhrál Hellstrom a jeho Úl. Už dlouho se mi nestalo, abych tak drasticky změnil svého favorita.

Gaarq  | *** 18.06.2008 08:29

příběh s velmi zajímavým námětem (jak jinak u f. herberta), ale s horší zpracováním. thriller o střetu dvou velmi odlišných společenských uskupení: lidského úlu a „normální“ společnosti. příběh graduje pomalu a zrychlí až ke konci. děj je bohům žel předvídatelný a samotné úvahy o organizaci úlu a jeho podstatě jsou z dnešního pohledu trošku mimo; holt úděl vědecké fantastiky, ona věda se furt někam posunuje ;) pokud to ale někomu nějak zvlášť nevadí, užije si slušný, skoro forsythovský napínák.

Madam Brbla  | ***1/2 15.05.2009 09:11

Musím přiznat, že se mi do „Hellstromova úlu“ začítalo poměrně ztěžka. Úl byl prvních cca 100 stran popisován relativně neurčitě a povrchně, víc prostoru bylo věnováno protistraně, zejména vzájemným půtkám a problémům zaměstnanců vládní agentury. Vzhledem k tomu, že mi agenti nepřirostli k srdci, nijak jsem jejich postupy a třenice neprožívala. Postavy bych (s výjimkou samotného Hellstroma) neoznačila za skvěle propracované – ne ve srovnání s (například) fascinující psychologií charakterů v dílech S. Kinga nebo o něco poetičtějšího O.S. Carda. Motiv konfliktu mezi normální lidskou společností a „lidským hmyzem“ je však velmi zajímavý a nadhazuje spoustu etických i filozofických otázek; s postupným hlubším poznáváním struktury úlu přestává být zjevné, která ze stran je vlastně ta „dobrá“. Děj zrychluje s nástupem týmu agenta Perugea, aby vygradoval v posledních, dechberoucích padesáti stranách. Tehdy vnitřek úlu a jeho bizarnosti poprvé vidíme očima zděšeného člověka, nikoliv z pohledu Hellstroma – starostlivého, praktického alfa samce, takřka oproštěného běžných lidských emocí. Samotný závěr mi přišel poněkud useknutý, čekala jsem malinko osudovější, drtivější vyznění, než to celé odfláknout několika větami. A ještě jeden osobní postřeh: podle téhle knihy by mohl vzniknout skutečně vynikající, napínavý film:-). I přes ne zcela strhující čtivost v úvodní polovině mi „Hellstromův úl“ nabídl poměrně nevšední zážitek, takže dávám palec nahoru a doporučuji. 74%



WebArchiv - archiv českého webu