kniha » Nadělat prachy
chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 118
hodnotilo: 151
86%
Nadělat prachy Více vydání = více obálek.

Terry Pratchett

Nadělat prachy

série: Úžasná Zeměplocha
díl v sérii: 32
kniha patří do světa: Zeměplocha

Kategorie: fantasy - humorná

originální název: Making Money
originál vyšel: 2007

vydání: Talpress (web) 2008; Talpress (web) 2024

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 11.08.2008 10:00

dobrý, byť nic zvláštního. skvělá psychologie postav, jako vždy, spousta vtipných situací (opět jsem párkrát i vyprskl smíchy) a hlavně jistá hloubka, která je lehkým tématem jen překlenuta. snad poprvé jsem u pratchetta byl lehce zklamán konkrétním rozuzlením jedné zápletky (té se zlatými golemy; nedůvěryhodný „bůh ze stroje“), chm chm chm :-/ a pár závěrečných kapitol bylo, hm, neucelených… stále ale platí, kdo umí, ten umí. 3,5*

Duirin  | **** 27.12.2008 17:36

Na Vlahoše jsem se vyloženě těšil. Proto jsem začal knihu číst s chutí. Zpočátku jsem si říkal, že se nic moc neděje, ale to je jen takový rozjezd. Ve dvou třetinách mi došlo, že rozjezd už jsem asi prošvihl, aniž bych si ho všiml :) Musím tedy uznat, že po dějové stránce to není žádný zázrak, ale opět je tu výborná psychologie postav, jak psal už dříve Gaarq. A také se přidám k názoru, že golemové mě nijak neuchvátili.

firen  | *** 03.08.2009 22:05

Tak trochu mi to připadá, jakoby kvalita série, každým novým dílem postupně upadala. Ale nemůžeme se divit, to co vytvořil Prachet se jen tak nevidí, dílo tak rozsáhlé a kvalitní.

Svarec  | ***** 06.08.2009 12:13

Opět skvělá kniha, stejně jako Zasraná pošta, akorát mají obě knihy nepříjemně podobnou zápletku. Že by se mistr Pratchett na stará kolena začínal vykrádat?

Julianne  | ****1/2 29.11.2009 23:52

Nadělat prachy je zatím nejlepší Zeměplocha, jakou jsem četla. Série o Hlídce mě potěšila výborně prokreslenými charaktery a napínavým dějem, oproti tomu v Erikovi byl děj plochý (postavy také), ale mnohem víc jsem se zasmála. Nadělat prachy oba tyto klady dokonale spojuje.

Polinius  | ****1/2 20.08.2013 12:59

Před Nadělat prachy jsem četl Šňupec, kterému jsem dal 100% a abych udržel sám před sebou tvář, musím dát také plné hodnocení. Protože kniha je lepší než už zmiňovaný Šňupec. Po Zaslané poště jsem se moc netěšil na dalšího Rosreta, ale teď si s chutí přečtu i jak bude krotit daně a nebo parní vlaky. Ale musím souhlasit už s napsaným. Kdyby to nebyl Pratchett a kdybych nevěděl, že mu nikdy nešlo o děj, ale hlavně o moudra a pointy, tak bych musel dát daleko méně procent. Možná kdyby to vyšlo jako první díl v sérii, tak to možná tak nějak zapadne.

avatar2  | ****1/2 16.08.2014 18:07

Druhá kniha Vlahošovské série, bavila mě o něco víc než ta první. Přišlo mi že humoru je tu o něco méně než v jiných knihách, ale vynahradil to zábavně satirický pohled na bankovnictví.

Madam Brbla  | **** 16.03.2019 15:30

„Tohle musí být nějaký švindl, on přece žádného kostlivce ve skříni neschovává… No dobře, když už chcete zacházet do malicherností, měl v almaře dost kostlivců na to, aby naplnili velkou hrobku, a zbylo by jich dost na pouťový zámek hrůzy a ještě na trochu morbidní, nepříliš legrační popelník.“

Po depce navozené „Ztracenou“ jsem potřebovala optimističtější četbu, pokud možno plnou laskavého humoru a také stylisticky vymazlenější. Mám nějaké resty na Zeměploše, nedávno jsem viděla v televizi „Zasl/ranou poštu“ a tak se přímo nabízelo volné pokračování „Nadělat prachy“.
Vlahoš von Rosret se nudí, je na čase před něj postavit novou výzvu. Rozhýbat ankh-morporskou ekonomiku a modernizovat místní bankovní sektor je ideální práce pro někdejšího podvodníka, jehož charisma a praštěné nápady dokáží hotová kouzla, aniž by dotyčný nosil špičatý klobouk mága Neviditelné univerzity. Zlatý cylindr je ke zlatému obleku vhodnější, vždyť v čem jiném venčit ředitele banky, čelit hamižnosti a duševním poruchám zaměstnanců i oponentů, případně emancipaci golemů?

„Seděla u stolu sama a její hlas se podobal jekotu řetězové pily, která právě narazila na silný hřebík, lehce doplněnému zvukem mlžného rohu. Pravidelně se o ní mluvilo jako o ´krásce z nejlepší společnosti´, což jen dokazovalo, jak jsou Opulentové skutečně bohatí. Přeseknutá napůl by mohla poskytnout dost materiálu na dvě krásky z nejlepší společnosti."

Ekonomie je pro mě ošklivé slovo, něco jako chrchel nebo syfilis, ovšem Terry Pratchett dokáže i prostředí bank a financí popsat zábavným (navíc srozumitelným) způsobem. Věty se odvíjejí před očima ve filmovém stylu: společně s lordem Vetinarim můžeme sledovat například pana Pedanta, kterak provibruje soudní síní se svou novou „hračkou“ a pochechtávat se té vizi. Ne, neřehtala jsem se nahlas, neplácala se do stehen, nespadla smíchy z křesla, ale po tři dny čtení mě neopouštěla dobrá nálada a široký úsměv – když ne právě na tváři, tak alespoň kdesi za hrudní kostí. A to není vůbec málo, na 75% to stačí. Bohatě.

„Ženy si nacházely hezké muže, kteří dělali, co se jim řeklo, zatímco muži zase nevěsty, které byly až překvapivě dobré v tom, jak rychle se dokázaly naučit netýkavosti a nedůtklivosti oholených opic, což byla firemní značka pravých Opulentů.“



WebArchiv - archiv českého webu