kniha » New Space Opera
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 56
hodnotilo: 35
76%
Koupit knihu:
Minotaur
New Space Opera
Sestavil/i:

Gardner Raymond Dozois
Jonathan Strahan

New Space Opera

Kategorie: sci-fi - antologie - space opera

originální název: The New Space Opera
originál vyšel: 06/2007

vydání: Laser-books (web) 2008

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 24.01.2011 21:30

jen výjimečně, ale v tomto případě by se mi hodila ta desetihvězdná stupnice, páč 60% je málo a 80% moc. tahle antologie sebou nese především ukázku bohaté fantazie zahraničních autorů, které se u nás moc nedaří. přináší také spoustu skvělého řemesla, další jev u nás nečastý. často jsou ovšem autoři zaslepeni leskem svým nápadů a zapomínají na příběh. nicméně, nachází se tu, kromě většiny průměrných děl (a i to je sakra pochvala), několik perel kvality nejvyšší (simmons, reynolds či daniel) a pár nadprůměrných povídek (silverberg, kress či mcauley). rozhodně to stálo za přečtení.

lamahe  | **** 12.04.2011 09:32

Antológia, ktorej hlavným atribútom je pestrosť. Pestrosť nápadov, námetov a štýlov. Kvalita (resp. môj dojem) trochu kolíše od textu k textu, no samotná demonštrácia fantázie autorov robí z tejto knihy rozhodne čítania hodnú publikáciu. Autori úspešne uspokojujúci môj žánrový vkus sú: McDonald, Reed, Egan, Hamilton, Kelly, Daniel, Reynolds, Benford. Špeciálnu a početne významnú zložku zbierky tvoria poviedky otvorene inšpirované klasickými príbehmi, či autormi. Napríklad príbehy od Bakerovej, Rosenblumovej, Silverberga a napokon aj Simmonsa. Tieto beriem ako veľmi zaujímavé ozvláštnenie, aj keď moja, dominantne „hard-SF slina“, sa u nich nerealizovala. Špeciálne spomeniem poviedku Štěpení opěr, u ktorej sa moje hodnotenie najviac odchyľuje od priemeru (ktorý celkom nechápem) – ten bizarný nápad ma úplne dostal a je to pre mňa jedna z najzapamäta­teľnejších poviedok zbierky.

tartan  | *** 16.09.2011 23:26

Celkovo je pre mňa táto kniha mierne sklamanie. Čakal som vesmírne dobrodružstvá, dostalo sa mi množstva vedeckých blábolov (McDonald, Egan), viacerých chatrných príbehov (Hamilton, MacLeod, Baxter) a niekoľkých málo zaujímavých variácií na klasické príbehy (Silverberg, Rosenblum). Niektoré poviedky som dokonca ani nebol schopný (a ochotný) celé čítať. Zároveň som si potvrdil, že hard sci-fi skutočne nie je mojou šálkou kávy (viď predchádzajúca veta). Z 18 poviedok ma tak len štyri skutočne zaujali a prečítal som si ich s veľkou chuťou. Dve z nich to pritom majú u mňa za maximum – poeticky vojnové Danielovo Údolie záhrad a predovšetkým navýsosť dramatická Simmonsova Plamenná múza, ktorá sa mi páčila z celej tejto zbierky najviac. Simmons si ňou zároveň u mňa spravil reparát – jedinú knihu, ktorú som doposiaľ od neho čítal (Terror), som nebol schopný dočítať, ale teraz mu dám druhú šancu ;-)



WebArchiv - archiv českého webu