povídka » Eumenidy na záchodě ve třetím patře
hodnotilo: 17
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Orson Scott Card

Eumenidy na záchodě ve třetím patře

Povídka vyšla i pod názvem:
Eumenidy v koupelně na třetím patře
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: Eumenides in the Fourth-Floor Lavatory
originál vyšel: 02/1979

Komentáře:
Majkl  | ***1/2 04.02.2010 07:55

Po vynikajúcom úvode ma prvá poviedka príjemne zamrazila – s postavou hrdinu nemožno jednoznačne sympatizovať či jej priať len to najhoršie (vďaka postupne odhaľovanej minulosti). Howard má problém – v záchode našiel dvojmesačné dieťa, ktoré sa niekto pokúsil utopiť. Dobrý skutok záchrany sa ale obráti proti záchrancovi, ktorého doháňajú prízraky možnej budúcnosti či vlastné svedomie.

idle  | **** 06.05.2010 14:32

Z téhle povídky mi v hlavě zůstal jen úvodní motiv podivného dítěte nalezeného v záchodové míse, takže jsem si ji při druhém čtení mohla vychutnat znovu.

Přestože Card v úvodu knihy píše, že v pořádné strašidelné povídce se musíme vžít do postavy a bát se spolu s ní, tady to tak úplně neplatí. O hlavním hrdinovi tu zpočátku nic nevíme a to, co se postupně dozvíme, nás s ním moc nesblíží. Ale strašidelné to bylo i tak.

atakua  | **1/2 22.07.2010 23:01

Povídka mi přišla spíš nepříjemná, než vyloženě děsivá – možná i proto, že hlavní hrdina byl natolik nesympatický, že bylo možné mu hrozný konec přát.



WebArchiv - archiv českého webu