povídka » Farma tlouštíků
hodnotilo: 14
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Orson Scott Card

Farma tlouštíků

Kategorie: sci-fi

originální název: Fat Farm
originál vyšel: 01/1980

Komentáře:
Majkl  | ***1/2 05.02.2010 09:59

Aké by to bolo, užívať si život, jesť čo sa vám zachce a až bude vaše telo poriadne tučné, vymeniť ho za štíhle telo, také ako na začiatku? Starému telu by zanikli práva na vlastnú identitu, dostalo by len písmeno označujúce jeho tučnotu. V tejto poviedke je konečná pointa predvídateľná (od objavenia sa starca som ihneď vedel, kto to je). Ďaleko viac ma zaujímala odpoveď na otázku, akú úlohu dostal H? Bohužiaľ, Card ju nezodpovedal.

idle  | ***1/2 06.05.2010 15:07

Čtenář sci-fi, zvláště pokud už je zvyklý na složitější zápletky, asi nebude mít problém být vždy o krůček před ne úplně sympatickým tlouštíkem (koneckonců, vyloženě sympatických hrdinů v téhle sbírce moc není). V ušetřeném čase se můžete zamyslet nad etickými důsledky a) použitých metod a b) spolupráce s ilegálními organizacemi.

noir  | ****1/2 21.10.2010 21:39

Hodně dobrá, inteligentní a pro mě i originální povídka (ve SF mám načteno málo, takže možná proto) s mohutným přesahem a pronikavým komentářem k lidské povaze. Zajímavý je i doslov a autorovo označení Farmy tlouštíku za tělesnou autobiografii.



WebArchiv - archiv českého webu