povídka » V kouli
hodnotilo: 7
61%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. G. Wells

V kouli

originální název: The First Men in the Moon
originál vyšel: 1901

Komentáře:
Gaarq  | *** 11.08.2020 12:22

druhý ukázkový úryvek, tentokrát z wellsových prvních lidí na měsíci. úryvek vyžaduje podstatně pozornější čtení než verne, wells je méně technicky polopatický (a možná až moc mlží, ale zase tak snadno neupadá do dobové omezenosti reálií). imho pracuje více s fantazií a méně s nadšením, obě ukázky jsou opravdu hodně rozdílné.

oba úryvky jsou předehrou pro následující teoretickou úvahu o základních prototypech fantastické literatury. v rámci této úvahy (která byla obecně průkopnická, ale ne obecně aplikovatelná) docela pěkně ilustruje wellsův přístup, jiný, než který volil verne. tam, kde verne většinou jen dovádí do nečekaných a překvapivých důsledků známé technologie (vystřelíme na měsíc cestovatele kanonem) a především chce čtenáře zaujmout a nechat prožít úžasná dobrodružství, tam wells si prostě něco „vymyslí“ (pošleme cestovatele na měsíc v anti-g lodi) a jde mu spíš o sdělení nějakých myšlenek a postřehů o našem reálném světě, ačkoliv k tomu využívá dramatu. tyhle dva hlavní proudy, opět velmi zhruba reprezentované přístupy hugo gernsbacka a jw campbella, se dají vystopovat v SF, ale mezi nimi je dost velký prostor, který takto snadno dichotomicky popsatelný není.



WebArchiv - archiv českého webu