povídka » Otec Bob a Bobby
hodnotilo: 2
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Whitley Strieber

Otec Bob a Bobby

Kategorie: horor

originální název: Father Bob and Bobby
originál vyšel: 2003

Komentáře:
Lucc  | ***1/2 07.08.2020 14:59

Tato povídka je pro mne mimořádně těžká na hodnocení. Ne proto, že by matador Whitley Strieber neuměl psát, ale pro záměrnou a dle mého soudu účelovou kontroverzi tématu, které si zvolil a které notabene velmi nevybíravě zpracoval. Povídce se nedá upřít naléhavost a drsný naturalismus, ale je samoúčelný; jen aby šokoval. To a nic jiného také autor zamýšlel. Proto nemohu dát vyšší hodnocení, přestože si jej povídka za zpracování zaslouží. Už jenom s jakou lehkostí Strieber popisuje katolickou víru a náboženské propriety jasně ukazuje, že ví, o čem píše. Jen límeček bych přeložil jako kolárek, ale za to autor nemůže.
Otec Bob je katolický kněz. Silně bojuje o svoji víru. Bojuje o naději, že jeho služba má smysl. Pak ale prožije drsný sexuálně-náboženský zážitek s nadpřirozenem a je zralý na praktika i cvokaře. A to je asi všechno, nic víc se nestane. Až po dovětek. Ten celou situaci staví na hlavu, ale je otázka, jak moc se dá autorovi věřit. Sice se to stalo v době víceméně předinternetové, ale že bych nevygooglil na první dobrou ani ťuk o jméně takového význačného vězně, to se mi nechce věřit. Podezřívám Whitleyho, že si to celé vymyslel, ale dodal tomu patinu uvěřitelnosti a teď z toho doluje senzaci. Proč ne, Borderlands jsou na to asi dobré místo, ale vadí mi, že kydá špínu na církev, na náboženství nebo prostě na cokoliv, do čeho je módní si kopnout. Je jedno, co to je. Je to laciné. V tomto svazku Borderlands je to asi křesťanství a křesťanské církve, do kterých se naváží hned několik povídek.

Abych dostál své cti, zkusil jsem googlit z druhé strany a něco našel). Ale není to to, o čem píše Strieber. Podle mne prostě lže, ale vydává to za něco, co se snadno může zdát jako pravda. A takovou povídku já vysoko hodnotit nemohu.



WebArchiv - archiv českého webu