povídka » Queequeg
hodnotilo: 5
30%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Craig Curtis

Queequeg

Kategorie: humorná - fantaskní

originální název: Queequeg ˙
originál vyšel: 1992

Komentáře:
Caderly  | * 22.11.2011 16:40

Dle slov editorky je povídka fantastickým příbehem rozkošně zvrhlého humoru a každý, kdo pracoval v prostředí podnikové infrastruktury, pochopí nepříjemnou situaci, do které se protagonista dostal. Sice asi chápu, co chce autor vyjádřit, avšak nic extra humorného jsem v povídce neobjevil (nový vedoucí jako potetovaný divoch řezající hlavy nevýkonným zaměstnancům – tohle má být zvrhle humorné?). Celkově text skutečně není nic objevného ani příliš zajímavého a fantastické prvky v něm mu dle mého soudu spíše škodí.

jasonix  | *** 27.03.2022 18:10

Mně to teda vtipné přišlo, i když takovým tím groteskně pokrouceným způsobem. Drsná tragikomedie, demonstrující, jak to dopadne, když se vaším šéfem stane lovec lebek. Alegorie nemilosrdného bossingu; vedení firmy, jež si nebere skrupule pod heslem: obchod nemá hranic! Ano je to bizar, ale mám pocit, že atmosféra v mnoha firmách je podobná a kdo ví jestli tu autor neúčtoval s reálným předobrazem takového Q-bosse.

Lucc  | 1/2 03.07.2022 13:20

Nedělám a nikdy jsem nedělal v korporátu. Možná proto mi zastřené narážky v povídce nic moc neřekly. Nebo je to vinou překladu. Upřímně, kolik lidí by dokázalo v době vydání věrohodně do češtiny přeložit něco pro nás tak neznámého a nepochopitelného? Málo. Tuto povídku měli CZ editoři raději vypustit a zařadit některou lepší. Škoda.



WebArchiv - archiv českého webu