povídka » Věc z temnot
hodnotilo: 16
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Věc z temnot

Povídka vyšla i pod názvy:
Přízrak temnoty
Věc z Temnot
Prichádza z temnôt

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: The Haunter of the Dark
originál vyšel: 12/1936

Komentáře:
Strýček Biolit  | ***1/2 11.11.2013 19:11

Velice slušná mysteriózní povídka s hutnou atmosférou. Budu teď možná působit jako schizofrenik, avšak prospělo by jí hlubší propracování a o chlup delší rozsah (což je přesně v rozporu s mým vřískáním u Hor a Stínu).

KeB  | ***** 16.07.2014 20:39

Skvělá povídka! Její stavba je sice na poměry mistra HPL dost tradiční, ale zase na druhou stranu je tam spousta odkazů na kde koho a kde co. Vážně by mě zajímalo proč zrovna tuhle Albatrosáci vynechali. Jenom kontextové vysvětlivky by musely být hodně zajímavé. Mě nejvíc potěšil odkaz na REH a Hadí lid…

louza  | ****1/2 17.11.2019 12:59

Asi to není nejlepší povídka co kdy Lovecraft napsal, ale na textu je krásně vidět, že je to to poslední co napsal. I přes fádnější myšlenku tajemného zla probuzeného v kostele dostane čtenář perfektně vysoustružený nedlouhý text o několika rovinách. Skvěle odvyprávěný, dokonale řemeslně zvládnutý s perfektní dynamikou a i celkem překvapivým úhlem pohledu ve finální pointě. Uplácat z průměrného motivu tak dobrý text – i to je znakem mistrovství.



WebArchiv - archiv českého webu