povídka » Smrt Kentaura
v Top10 1
hodnotilo: 13
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Dan Simmons

Smrt Kentaura

Povídka vyšla i pod názvem:
Kentaurova smrt
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - non-genre

originální název: The Death of the Centaur
originál vyšel: 01/1991

Komentáře:
Elwis  | ***** 06.05.2011 13:31

Krásná moderní povídka (až na překlad) s nečekaným koncem.

quinnet  | ****1/2 18.02.2019 16:09

Zaujímavá poviedka – Simmons využil svoje poznatky zo školstva a vytvoril podmanivý príbeh učiteľa a jeho žiaka. Americký vidiek /tam kde zdochol pes/ nie je vysneným miestom pre život a tak sa hlavný hrdina, učiteľ základnej školy, chystá presunúť na lukratívnejšie miesto. Zatiaľ však vymýšľa, popri učení, príbeh pre deti, kde sa traja zmutovaní hrdinovia snažia o oslobodenie planéty spod jarma jašterých čarodejníkov. Každý deň obetuje pár minút a vyrozpráva kúsok príbehu. Nečakaná príležitosť na získanie nového miesta mu však zabráni dorozprávať dej do konca. Primárne to nie je SF príbeh, pointa je prekvapivá rovnako pre deti, ktoré si vypočujú koniec iba sprostredkovane ako aj pre čitateľa Terryho reakcia na odchod obľúbeného učiteľa. Pôsobivé…

Zaujímavosťou je, že vnorený SF príbeh odkazuje čiastočne na svet Hyperionu, i keď sú niektoré reálie nezodpovedajúce tým, opísaným v románe.

Dilvermoon  | ***** 27.03.2020 23:10

(Čten překlad Argo, Triton 2017) Kentaurova smrt je částečně autobiografická povídka dotýkající se Simmonsovy téměř dvacetileté učitelské praxe na základní škole. Klidně bych věřil, že některé prvky jsou i reálné. Do této povídky je vnořena další povídka, tentokrát fantastická, kterou učitel pan Kennan na pokračování vypráví svým žákům. Kentaurova smrt vyšla následující rok po vydání Pádu Hyperionu a dá se říci, že děj se skutečně odehrává po jeho skončení a určitá návaznost se dá najít. Obsahuje Štíra, zmiňují se Brány, Síť… A když tedy připustíme jistou autobiografičnost povídky, tak to vyprávění pana Kennana (alias Simmonse) dává smysl. Jednoduše pokračoval v rozvíjení Kantosu.



WebArchiv - archiv českého webu